1994 är ett årtal för evigt förknippat med högsommar och VM-brons i fotboll. Men det är också ett synnerligen dramatiskt och omvälvande år. Det är året när Estonia förliser, när fänriken Mattias Flink skjuter ihjäl sju människor i Falun, året då Stureplansmassakern inträffar. Ute i den stora världen utbryter inbördeskriget mellan hutuer och tutsier i Rwanda. Nato skjuter mot bosnienserbier och förstärker närvaron i Makedonien. De första fria valen i Sydafrika slutar med att ANC vinner och Nelson Mandela blir president. IRA lägger ned sina vapen på Irland, Silvio Berlusconi kommer till makten i Italien.
Det är brytningstider. Samhället förändras hela tiden och ofta ser man det först i efterhand, men 1994 går det att ta på i realtid. Bilarna är fortfarande utrustade med kassettbandspelare. GB:s storsäljare heter Storstrut, ett namn som idag doftar rejält av svunna tider. Men det är också nu som starten sker för det paradigmskifte vi senare ska känna igen som digitaliseringen.
1994 blir Aftonbladet den första tidningen i världen med en egen nyhetssajt, trots att de få svenskar som har tillgång till Internet sitter på hopplöst långsamma telefonuppkopplingar som ingen människa vid sina sinnens fulla bruk hade tolererat idag. 1994 kan man för första gången följa ett riksdagsval på nätet. Det är två tekniska milstolpar. En kille vid namn Joakim Jardenberg har en stor del i båda.
Jocke är en pionjär och han ska fortsätta på den inslagna banan. När skriften De som byggde Internet i Sverige ges ut 2009 så nämns Jardenbergs namn redan i det första kapitlet. 2010 listar Internetworld honom som en av tio digitala profiler som den nya regeringen måste lyssna till. Statsminister Fredrik Reinfeldt tar med honom som expert när han reser till Northern Future Forum 2013.
Det är den här IT-pionjären, entreprenören, investeraren, debattören och föreläsaren som 2013 blir erbjuden jobbet som internetchef i Helsingborgs stad. Det är en titel ingen haft tidigare i Sverige. Hans uppdrag: Gör Helsingborg bäst i världen på Internet. Inspirera så många du kan, irritera dem som du inte når. Joakim Jardenberg ska så att säga in och röra om i den berömda grytan.
Sex år senare tar Jocke en kopp kaffe i solen på uteserveringen vid Dunkers kulturhus och ser tillbaka på två år som han beskriver som fantastiska. Det var redan från början bestämt att han skulle vara med i just två år.
– Jag skulle inte in och göra karriär, därför var jag inget hot för någon. Jag skulle inspirera och övertyga människor. Jag hade tre krav: ingen personal, ingen budget och inget skrivbord. Jag ville kunna röra mig på tvären i hela den stora organisationen. Men skrivbordsfrågan fick jag kompromissa med.
De andra – lite udda – kraven får han igenom.
– När man blivit så här pass gammal är man rätt klar över sina styrkor och svagheter. Jag är inte så bra på administration och regelverk. Jag hade inte blivit lycklig om jag haft personal- och budgetansvar. Jag ville fokusera fullt ut på uppdraget: att inspirera. Eftersom jag inte hade någon egen budget var jag tvungen att få andra så engagerade att de satsade sin tid, sin personal och sina pengar för att något skulle hända. Det var ett sätt att säkerställa att vi satsade på projekt som verkligen kändes meningsfulla.
Två år är en kort tid i en enormt stor organisation. Särskilt om målet är att bli bäst i världen på Internet.
– Haha, du tycker inte att det är tillräckligt specifikt? Det var väl en mission snarare än ett mål. Men faktum är att den där formuleringen var användbar. Vilken av vägarna pekar i riktning mot bäst i världen? Det gick att göra det begripligt. Jag hade förstås egna bilder i huvudet. Vad krävs det för att vara bäst i världen, vad innebär det? Är det att Amazon etablerar sitt europeiska huvudkontor i Helsingborg 2035? Jag tänker att E-Commerce Park och den unika rörelsen som nu finns runt e-handel i Helsingborg är något som föddes ur det resonemanget.
– Men på två år hinner man mest med att starta en massa saker, snarare än att slutföra dem. Jag kan se idag, flera år senare, hur några av polletterna vi satte i spinn då börjar trilla ner nu.
Jocke uppfattas av många som en åsiktsmaskin. Men det är också många som vill höra hans åsikter. 2018 hade han 223 resdagar världen över. Mellan 2013 och 2015 är det Helsingborgs stad som får höra hans tankar och åsikter. Bland annat kämpar han för att göra staden mer öppen.
– Jag är stolt över att Helsingborg idag är Sverigeledande på öppenhet. Hela webben är öppen så att andra kommuner kan kopiera ett bra webbupplägg.
Både näringsliv, kommuner och annan offentlig verksamhet kan hämta vad de vill från webbplattform Helsingborg. Tanken är att om alla hjälps åt med en öppen lösning så blir det billigare än om alla utvecklar var och en för sig.
Helsingborgs stads intranät är också öppet.
– När människor undrade varför vi skulle göra det publikt så svarade jag med en motfråga. Varför inte? 10 procent av stadens invånare jobbar i staden. Varför ska de andra 90 procenten hållas utanför? Det går ju inte ens, det som är intressant på riktigt på intranätet sprids ändå. Ett stängt intranät skapar en känsla av slutenhet, vilket är på tvären mot vad staden vill vara. Vi ville göra intranätet till en positiv kraft istället.
Några av de idéer som Jocke har möter först motstånd, som med intranätet. Det har Jardenberg inga problem med. Men han fortsätter att ha sina åsikter.
– Åsikter är ett bra sätt att få igång diskussioner. Det fanns och finns i alla stora organisationer och företag en stor felrädsla. Kommuner är vettskrämda för att misslyckas. På goda grunder. Man kan få hur många som helst på sig; socialstyrelsen, lokaltidningen, den kommunala revisionen, en massa tillsynsmyndigheter. Klart man är rädd för att misslyckas.
– Ändå måste man våga just det. För annars blir det ingen utveckling. Vi införde en enkel riskanalys. Kan någon dö? Kan någon bli avskedad? I det första fallet testar man förstås inte idén. I det andra får man börja överväga. Men är svaret nej är det bara att testa. Och vad är det minsta vi kan göra för att kolla om idén är bra? Finns det något vi kan göra redan på måndag? Varje gång man testar, varje gång man tar någon form av steg – då utvecklas man.
2018 meddelar EU att det ska satsas en miljard på att tusen europeiska städer ska få fritt wifi. Helsingborg är tidigt ute och erbjuder Helsingborgarna gratis surf på gator och torg redan 2013. Det är bara Jönköping som är jämsides i startblocken, men där får man bara två timmars gratis surf per dag, om man inte betalar en euro. Helsingborg satsar tre miljoner kronor på ett helt fritt wifi – viket får mobiloperatörerna att plocka fram stridsyxan. Konkurrensverket inleder en utredning. Ett par år senare får Helsingborg ett good to go. Då har ett 20-tal städer följt efter. Nybyggarmentaliteten i Helsingborg är en av anledningarna till att kommunen utses till Sveriges IT-kommun 2015.
– Det här är ett exempel på en incident som gjorde att vi växte, för att vi stod ut med trycket och inte gav vika för felrädslan. Juristerna i staden var måttligt förtjusta när Konkurrensverket skulle inleda en undersökning. Men det var också de som pratade sig samman, tog fajten och vann diskussionen.
Måttligt förtjusta kan man också säga om vinklingarna på det som skrivs i den lokala pressen. Helsingborgs Dagblad har ofta kritiska synpunkter när det kommer till namnet Joakim Jardenberg. Det börjar redan när han anställs.
– Det fanns ett misstänkliggörande. Som att Micco Grönholm skulle ha gett mig jobbet för att vi var nära vänner. Vi hade gjort ett par grejer tillsammans men var inte vänner på det sättet. Och sedan skulle min lön vara skyhög. Den var högst offentlig och stack inte i ögonen.
– Jag hade verkligen ingen ambition att HD skulle skönmåla något. Journalisterna ska gräva, det är livsviktigt. Men de drog det för långt några gånger. Jag hade jobbat med Helsingborgs Dagblad under sju år tidigare och kände alla där. Jag tänkte att de vet väl vad jag går för. Skriverierna sårade mig, jag ville göra gott. Det är fortfarande en sorg. Jag fick ta dem till Pressens Opinionsnämnd och det hade jag helst sluppit. Men jag vann i PO.
Det kan vara tufft att vara en som startar processer och kommer med förslag. Det är så lätt att racka ned på initiativ, så smidigt att samla enkla poäng. Det här är inget Jocke Jardenberg säger, det är bara en allmän betraktelse för att belysa ett fenomen. Som när Varberg bestämde sig för att sätta upp sensorer på alla kommunala toaletter för att mäta åtgången av tvål och papper. Behövdes det verkligen? Det gick väl åt när det gick åt? Men lokalvårdarna tyckte det var bra. De visste var och när de behövde fylla på med papper och tvål. De kunde fördela resurser och bli effektivare. Men insamlingen av data fick också en bieffekt: Det visade sig att det gick åt mycket mindre tvål än det borde göra, sett till hur många som besökte toaletterna. Kidsen missade helt enkelt att tvätta händerna. Varpå kommunen startade ett hygienprojekt som ledde till färre magsjukor och elände. Joakim Jardenberg älskar den typen av sammanhang. Små grejer som leder till andra små grejer.
Men ibland leder hans initiativ inte till några grejer alls.
Med stor entusiasm ska helsingborg.com lanseras. Kommunen har mycket information på sina webbar, som sig bör. Men det finns väldigt lite inspiration. Om man mixar inspiration och information är det lätt att viktig information inte når ut. Joakim Jardenberg tänker sig en inspirationssajt som ska berätta om allt det goda och bra som händer i Helsingborg. Stadens medarbetare ska själva få skriva och berätta sina fantastiska historier från en vardag ute i verksamheterna, en sorts kommunal feelgood-wikipedia. Källkoden hämtas från sweden.se. Jocke samlar ihop till ett hackaton i Rådhuset. Under en helg med pizza och påskmust byggs sajten i princip helt ideellt.
– Allt som var bra med Helsingborg skulle få plats där. Jag tycker fortfarande att det är en bra idé, men det flög inte alls. Det låg tydligen lite utanför vad folk tyckte att de hade tid och ork och kraft till. Jag var överoptimistisk.
2015 checkar han ut från Helsingborgs stad, som alltså blir årets IT-kommun. Det är en start på vägen mot bäst i hela världen. Och Jocke har rott i land med sitt uppdrag. Han har ruckat på människors föreställningar och inspirerat dem. Och för all del irriterat några också.
David Lindman