Hösten 2019 råder det en intensiv byggboom i Helsingborg. I den gamla Oceanhamnen tornar nya huskroppar upp sig bland de gamla hamnmagasinen. Här byggs en toppmodern stadsdel på öar. Det kommer att bli torg, en kanal för småbåtar och en egen sandstrand. På Ångfärjetomten bredvid Dunkers kulturhus går det inte längre att se några spår av det som för inte så länge sedan var enorm och väldigt grå parkeringsplats. Istället har hyresgäster flyttat in i de nya lägenheterna med balkonger som vetter ut mot Öresund. Snart är det dags att klippa banden för den nya hotell- och konferensanläggningen. Under alltihop väntar ett garage på alla dem som klagat på att parkeringsplatserna i city är för få. Promenadstråket längs kajen flörtar med hängmattor, trädäck och parkgröna stråk. Det är en förvandling som heter duga. Jean Baptiste Bernadotte hade känt sig en smula vilsen om han hade fått chansen att göra om landstigningen som svensk tronföljare 1810. Det var ju nämligen här som dagens svenska kungahus föddes när fransosen för första gången satte sina fötter på svensk mark.
Men Oceanhamnen och Sea U är bara två väldigt påtagliga juveler i ett stadsförnyelseprojekt som hela världen kommer att få studera om bara några år. Under 35 dagar bjuder Helsingborg in till en stadsmässa som går under namnet H22 – A Smarter City. Det är en rätt kaxig grej för en mellanstor svensk stad att säga till världen: kolla vad vi kan, kom hit och se!
Det är nämligen hela världen som ska bjudas in. H22 är ingen blygsam studiebesöksinvit till gamla bekanta i kommun-Sverige. Och det är hela Helsingborg som ska visas upp, inte bara de flådigaste satsningarna på hållbar förtätning i en spektakulärt vacker havsnära stadskärna. Då ingår satsningarna på ett gammalt industriområde som Gåsebäck. Då får en ny lekplats på Drottninghög uppmärksamhet. Då kan delegater från FN få åka med den nya Helsingborgsexpressen, som orsakade en hel del trafikproblem när Drottninggatan och Järnvägsgatan byggdes om våren och sommaren 2019. Då presenteras en soptipp som en high tech förebild för det som kallas cirkulär ekonomi, det kretslopp som behöver ersätta ett föråldrat slit-och-släng-samhälle om vi ska ha en chans att ta oss över de klimattrösklar som morgondagen redan börjat snickra på.
H22 är en stadsmässa. H55, eller Hälsingborgsutställningen 1955, var en internationell utställning för arkitektur, bostad, formgivning och konstindustrins produkter. H99 var en bomässa som tog avstamp i att den gamla hamnbassängen vid Norra hamnen förvandlats till 13 nya bostadshus i nyfunkisstil. H22 har större ambitioner. Nu ska hela staden visas upp. Byggnaderna, människorna, lösningarna, livet.
– Vi ska inte bara visa byggnader utan också livet i staden, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson till Helsingborgs Dagblad i januari 2018, sedan staden beslutat att satsa 1,5 miljoner på att ta fram ett förslag på hur H22 skulle kunna se ut.
Ett och ett halvt år senare tar projektchefen Soraya Axelsson en tugga på sin croissant på Waynes Coffee på Rådhustorget och funderar på frågan hon just fått: Vad är det du ansvarar för egentligen?
– Jag har faktiskt lite svårt att sammanfatta det på ett enkelt sätt. Vi jobbar med att driva förändring och utveckling – att staden ska ta kliv framåt. Det handlar om att pusha gränser. Mina egna, bland annat. Men också invånarnas, medarbetarnas, näringslivets. Vi skapar framtidens stad i Helsingborg och vi gör det själva men också tillsammans med andra. Vad vi däremot inte gör är att vänta på att någon annan ska göra det och sen kopiera receptet. Och vi lär oss otroligt mycket på vägen. Vi gör allt som behövs.
FN räknar med att 60 procent av jordens befolkning kommer att bo i urbana miljöer 2030. Men det kommer inte att duga att bara smälla upp en massa nya byggnader för dem att bo i. Vi behöver hitta nya sätt att leva i våra städer. Greta Thunberg-generationen kommer inte att nöja sig med häftig teknik och luxuösa spishällar som tjusar individens ego. Planeten kommer inte att göra det.
H22 –A Smarter City vill ta hela greppet. Soraya Axelsson säger att det i slutändan handlar om en välmående planet med välmående männsikor. Helsingborg ska bli en ännu bättre stad att leva, bo och verka i. För invånarna, företagarna och besökarna. Med nya och hållbara, smartare lösningar. Då är ingen tanke för liten eller för stor.
– Hur omvandlar man ett utsatt miljonprogramsområde så att det blir en attraktiv del av staden? En liten del av det kanske handlar om att bygga stans finaste lekplats där, en som är så fin att hela stadens barnfamiljer vill åka dit. Kronprinsessan Victoria var och fikade i en lägenhet på Drottninghög vid sitt besök där 2018. Det skapade en enorm stolthet hos Drottninghögsborna. Det satsas på trygghet och innovation. Vi frågar varenda invånare; vad kan vi göra för er, vad har ni för drömmar? Hur många miljonprogramområden finns det inte i världen? Under H22 ska vi visa upp hur man kan utveckla dem.
– Men allt hänger ihop. NSR är ingen soptipp, det är en innovationsdriven industripark där avfallet tas om hand och blir till biogas, gödningsmedel, järnvägsslipers och giftfria spånskivor och mycket annat. Där är Helsingborg redan en förebild för omvärlden. För hela regionen byggs det ett nytt sjukhus med en toppmodern neonatalavdelning. Vi utgår från människorna, i livet mellan husen, innanför väggarna. Det är det vi vill visa upp.
Hösten 2019 jobbar Soraya Axelsson och hennes kolleger ganska intensivt med att rikta omvärldens blickar mot Helsingborg.
– Vi vill bli en lysande stjärna för FN. Vi behöver finnas tydligt på FN:s karta när vi ska arrangera en stor internationell konferens på engelska i samband med H22. Då behöver vi ha goda relationer med FN redan nu. Men vi testar i många olika nätverk som är nya för oss, öppnar dörrar som aldrig varit öppna tidigare. Vi har täta kontakter med Sveriges Ambassad i Washington, vi träffade Kanadas ambassad förra veckan, vi ser vad vi kan lära av Glasgow och vad de kan lära av oss. Helsingborg är en del av en global värld. Vi jobbar med storindustrin i landet, hur kan de vara med och bidra när vi bygger nya stadsdelar? Vi kan inte bara fråga våra grannar i kommun-Sverige.
Dagarna efter nyår 2019 skickar Helsingborgs stad ett brev ställt till H.K.H Kronprinsessan. Staden vill att Victoria ska bli beskyddare av H22. I april kan vi läsa i Helsingborgs Dagblad att en politisk majoritet i staden bestämt sig för att satsa en seriös summa pengar på mässan. En kvarts miljard kronor plockas fram genom aktieutdelning från stadens hamnbolag. Hälften ska gå till satsningar på att förbättra exempelvis äldreomsorgen, men hälften ska till stadsmässan. Som i sig ska driva fram ytterligare förbättringar för helsingborgarna. Det är uppseendeväckande summor i tider när alla kommuner dras med utmaningar som handlar om att andelen yngre och äldre hela tiden ökar.
Stadsdirektören Palle Lundberg kallar H22 för en examen i arbetet med visionen om Helsingborg 2035. Det är lite kul att tänka att en kostymprydd FN-delegat kommer att sitta på en drake på en lekplats på Drottninghög 2022 som en del av stadens förändringsresa.
David Lindman