Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Hur ska staden kunna förändras och utvecklas i takt med tiden, behoven och ekonomin? I Helsingborg finns förändringsledaren Tommy Boije och hans kollegor på idéslussen som hjälper medarbetare att testa sina idéer.
– Det finns många outtalade regler om hur en skall göra rätt men vi försöker att inte ta för mycket hänsyn till dem, säger han.
Tommy Boije började jobba för Helsingborgs stad 2017. Hans titel var ny, enheten han ingick i var ny och hans uppdrag var nytt. Att få medarbetare att testa nya idéer, lösningar och arbetssätt.
– Vi började med att cykla runt till olika arbetsplatser i kommunen och bad medarbetare att berätta för oss vad de tyckte funkade dåligt. Vi upptäckte att det fanns massor av idéer som inte hade någonstans att ta vägen. En av de många tidiga idéerna vi fick in var att installera undervattensbelysning i hamnen för att folk skulle se hur mycket skräp som ligger där. En jättebra och klok idé, men en marinbiolog sa att ålarna som bor där skulle störas av ljuset så den idén blev aldrig verklighet.
Mottot var från början ”om ingen dör eller förlorar jobbet så testar vi”. Nu har ”dör” fått tillägget ”far illa”, därav beslutet att inte störa ålarna. Enheten idéutveckling och innovation jobbar utifrån ett intersektionellt perspektiv med grund i stadens jämställdhetsplan.
– Det innebär att vi gör en normkritisk analys av vårt arbete och ställer oss frågan vilka normer vi upprätthåller. Vår ambition är att ge större möjligheter till exempelvis transpersoner och människor med funktionsvariationer.
Tommy Boije bor i Malmö och jobbade tidigare på högskolan där. Han har en bakgrund i sociala rörelser och communities. Hans mål med idéslussen är att den ska fungera som en säker zon där kommunkollegor kan testa sina idéer med låg risk.
– En del idéer kan ju utmana och kanske ställa till det för den som testar. Då hoppas vi kunna erbjuda en trygg part som kan ge stöd. Men vi får inte in så mycket galna idéer, organisationen är inte så van vid att jobba såhär. Jag tycker ändå att Helsingborgs stad är en modig organisation men vi behöver prata mer om misstag och hur vi kan lära oss av dem. På så sätt kan vi bygga en kultur där saker händer och människor vågar.
I en kommunal organisation med nästan 10 000 anställda finns det givetvis regler, rutiner, inarbetade mönster och hierarkier. En del av idéslussens uppdrag är att förändra det.
– Det krävs ofta många möten innan man kan komma igång med något. Men nu jobbar staden med tillitsbaserad styrning, medarbetare uppmanas att själva ta beslut och inte be om lov. Cheferna kan inte ha kontroll över allt. Det finns många regler, skrivna och oskrivna men vi menar att i många fall behöver vi ifrågasätta varför vi gör på olika sätt och om det finns alternativa sätt att angripa problem på för att få saker att hända.
Några av idéerna som blivit till småskaliga tester
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00
Torsdag: 08.00 — 18.00
Fredag: 08.00 — 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.