Ladda elbil utan eget garage

Invånaren berättar:

Hur gör man som helsingborgare om man vill gå över till en miljövänlig laddbil, en elbil man laddar med sladd, om man inte har tillgång till garage? En privatperson hör av sig och berättar att krånglet med laddningen gjorde att familjen fick avstå från laddbilen. ”Vi parkerar på gatan framför huset, men där är vi ju inte garanterade en plats”. Detta ledde till att familjen fick skaffa en hybridbil i stället, vilket inte kändes lika bra. Familjen tror att många helsingborgare har upplevt och kommer att få uppleva exakt samma sak. Tänk om alla med laddelbil kunde få en parkeringsruta utanför sitt hus, funderar den här familjen.

Krångelombudsmannens kommentar:

Vad gör Helsingborgs stad för att göra det möjligt för människor utan tillgång till garage att våga skaffa en elbil? Hur har tillgången till publika laddpunkter i Helsingborg utvecklats de senaste åren? Pågår några satsningar, tester eller nya samarbeten i syfte att driva på utvecklingen så att helsingborgare som vill bidra till klimatomställningen genom att skaffa en elbil, kan göra det? Krånglo kontaktade stadsbyggnadsförvaltningen för att ta reda på om det kommer att bli enklare för elbilsägare framöver.

Så här svarar stadsbyggnadsförvaltningen:

Anmälaren av krångelärendet ser att det är för krångligt att skaffa elbil när man brukar parkera sin bil ute på gatan och då också vill kunna ladda den där. Den speciella önskan är något vi som ansvariga för allmänna ytor har svårt att hjälpa till med och något som även i framtiden kommer vara krångligt med just de önskade förutsättningarna. Våra allmänna ytor är enligt lag till för alla och därför kan vi inte reservera en särskild yta för ett särskilt fordon. Vill man ha en egen plats hyr man den lättast av sin fastighetsägare eller i någon parkeringsanläggning i närheten.

Staden upplåter idag ytor till Öresundskraft och deras dotterbolag som satt upp publika laddare vid våra mest besökta parkeringar. Här kan alla med elbil tanka el. Platserna upplåtes under begränsad tid för att så många som möjligt ska kunna ta del av tankstället. Tillsammans med Helsingborgshem, ett annat kommunalt bolag, har Öresundskraft uppfört laddoaser där boende har möjligheter att hyra parkering med laddning. Öresundskraft samarbetar också med privata fastighetsbolag och kan erbjuda liknade lösningar för andra intresserade.

Trafikenheten följer också utvecklingen i samhället och ser nu att de stora bensinbolagen efterhand ställer om sina stationer till laddning av elfordon. Detta linjerar väl med att det är näringslivet som ska tillhandahålla bränsle för fordon och att kommunen där det behövs hjälper till med att antingen upplåta mark eller visar var man kan söka stöd för att etablera infrastruktur för laddning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.