Snart ska soprobotarna provköras digitalt

Helsingborg har fått 2,8 miljoner kronor för att testa robotar som samlar in sopkärl i stadsdelen Oceanhamnen. Nu ska robotarnas framtida rutter testas digitalt – och snart börjar man bygga själva robotarna.

En metallglänsande robot med fyrkantigt huvud och ben med hjul under skjutsar en kärra med en låda framför sig längs en kajkant.
Kanske kan framtidens sophämtare se ut så här. Bilden är AI-genererad.

Förra året fick Helsingborgs stad 2,8 miljoner kronor i finansiering från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och dess strategiska innovationsprogram Drive Sweden.

I samarbete med företaget Robot Minds AB och Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) genomför staden ett tvåårigt projekt där servicerobotar ska samla in sopkärl i stadsdelen Oceanhamnen.

Ska provköras i en digital tvilling

Den senaste utvecklingen i projektet inkluderar skapandet av en digital tvilling av Oceanhamnen där robotarna kommer att testas. Tack vare den digitala tvillingen kan projektet köra simuleringar med digitala robotar.

Den insamlade datan ger värdefulla insikter om hur man kan åtgärda behov och potentiella flaskhalsar i området, innan de fysiska robotarna är på plats.

Snart kommer dessutom material att beställas och robotbygget påbörjas.

Flera robotstudier i Helsingborg

För närvarande pågår flera robotstudier och tester i Helsingborg.

Bland annat arbetar HelsingBotica-projektet med att ta fram data som kan ge insikter för att förbättra miljön för mikromobilitetsfordon och fotgängare, såsom vägytor och skyltning. Dessutom kan man identifiera eventuell infrastruktur som är otillräcklig eller saknas för framtidens fordon, såsom leveransrobotar.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.