Annika har unikt uppdrag som VR-strateg inom vård och omsorg

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Att använda VR (Virtual Reality) kan verka främjande på många sätt. Det kan stimulera rörelseglädje, ge avslappning och öppna upp förlösande samtal. Det kan minska smärta och ge personal ett verktyg i hur man bemöter utmanande beteende. På vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad finns sedan i somras VR-strategen Annika Gustafson som driver utvecklingen och arbetet med VR, främst inom LSS-verksamheten.

Kvinna tittar in i kameran och håller i ett par VR-glasögon.
Annika Gustafson är VR-strateg på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad. Hennes uppdrag är att utveckla strategier och en organisation som gör det enkelt att använda VR-tekniken.

Annika Gustafson har en bakgrund som filmproducent och regissör och har arbetat i Kanada i flera år. När hon återvände till Helsingborg var hon med och utvecklade filminkubatorn BoostHBG, först som verksamhetschef och sedan som transmediakonsulent där hon öppnade upp för att främja berättarteknik på fler plattformar, bland annat i VR. När jobbet som VR-strateg kom upp var då steget inte långt, att få jobba vidare med att erbjuda upplevelser i fler dimensioner.

– Jag tycker det är så roligt att Helsingborgs stad vågar satsa på nya saker och vågar testa. Världen förändras, så vi vet att vi kommer behöva jobba annorlunda. Vi är bara i början av något spännande, säger Annika Gustafson.

Som VR-strateg arbetar Annika med att utveckla en organisation som gör det lätt att arbeta med VR, både för deltagare, hyresgäster och personal inom LSS-verksamheten. Tekniken i sig kan lätt bli ett hinder om man inte rustar framför allt personalen i att hantera den.

– Personalen spelar en nyckelroll när det gäller att kunna erbjuda VR som en aktivitet. Nu i början lägger jag mycket tid på att utbilda dem så att de ska känna sig trygga med att använda och erbjuda tekniken. Inledningsvis jobbar jag inom LSS-verksamheten men ser potential att utveckla användandet till fler områden.

VR ger starka upplevelser här och nu

Annika har under hösten åkt runt till några LSS-boenden och dagliga verksamheter för att låta deltagare, hyresgäster och personal få testa olika upplevelser i VR. Det finns flera syften med det. Dels kan det innebära en avkoppling, en stunds vila och lite mindfulness, men också att det händer något roligt och att man får en stunds fysisk träning.

– Just den fysiska träningen i VR hoppas jag kan bli ett verktyg för våra fysioterapeuter som genom det kan hjälpa våra hyresgäster och deltagare med rörelseträning. När man har ett par VR-glasögon på sig går man in i upplevelsen och tänker inte ens på att man får motion. Men efter en session i VR vittnar många om att man både är svettig och helt slut.

En kvinna instruerar en man i hur man använder VR-utrustning.
Annika instruerar deltagaren Micke på den dagliga verksamheten Zenit som är på väg att uppleva en tur i berg- och dalbanan i VR.

En av deltagarna på den dagliga verksamheten Zenit som gärna testar VR är Micke. Han får välja och idag vill han åka berg- och dalbana.

– Jag blir varm i hjärtat av att få vara med och testa detta. Jag känner jättemycket när jag får prova VR. Som när jag kan åka berg- och dalbana. Jag upptäckte nu att när jag tog ut händerna, då blev det ännu roligare, säger Micke.

Oavsett vilken upplevelse, så är VR ett sätt att stänga av allt annat och ger känslan av att befinna i en annan värld, här och nu.

– Jag har läst att det är 30 procent mer effektivt att meditera i VR. Den medicinska förklaringen är att det vi ser projiceras i bakhuvudet och egentligen inte framför oss. När vi då genom VR får både en syn och en projicering blir det nästan extra verkligt, säger Annika.

Att resa i VR kan skapa trygghet

Tekniken med VR utvecklas hela tiden och idag kan vi gå på konsert, förflytta oss ut i rymden och besöka alla möjliga platser på jorden. Just att resa i VR kan innebära en extra trygghet.

– För en person med funktionsnedsättning kan det vara överväldigande att komma till en helt ny miljö. Då kan man undersöka ett kommande resmål i VR och njuta redan innan man fysiskt kommer dit. När man väl är på plats, känner man sig mer hemma. Det blir nästan en dubbel upplevelse, menar Annika.

En kvinna ler och tittar på en man som har VR-glasögon på sig.
Annika har fått uppleva många stunder där VR gjort både nytta och skillnad för personer med funktionsnedsättning.

Detsamma kan gälla en person som av olika anledningar håller sig hemma och blir isolerad. Genom att först förflytta sig i VR, kan steget ut i världen bli mindre skrämmande och dramatisk.

Utvecklingsmöjligheter framöver

VR-strateg Annika har vid det här laget besökt den dagliga verksamheten Zenit en dryg handfull gånger. Varje gång en deltagare testat VR, har de andra fått sitta med och uppleva det som sker via en extern skärm.

– Jag är här för sjunde veckan nu och just idag ville alla testa för första gången vilket är jättehäftigt, plötsligt släpper det, säger Annika.

Förhoppningen är att det även ska gå framåt med utvecklingen av VR i stort på vård- och omsorgsförvaltningen. Ett pilotprojekt där personal fått möta avatarer i VR för att träna på bemötande har gett mersmak.

– Vi har inlett ett samarbete med Lunds Tekniska Högskola för att ta fram egna VR-upplevelser för personalen. Det känns spännande. Sedan skulle jag gärna vilja se en mätbar effekt av att vi använder VR inom fysioterapin. Det är ett spännande utvecklingsområde. Som VR-strateg tittar jag på alla möjligheter, säger Annika.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.