Bostadsrättsföreningen Laröds blomma vinner Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024

Under prisutdelningen på Dunkers kulturhus på onsdagseftermiddagen 20 november utsågs bostadsrättsföreningen Laröds blomma till vinnare av Helsingborgs nyinstiftade stadsbyggnadspris. Projektet utmärker sig för sin höga kvalitet, genomtänkta arkitektur och hållbarhet.

Stadsbyggnadspriset överlämnades med pompa och ståt till Kenji Miyazu, arkitekt på Jaenecke Arkitekter AB, Hanna Stenberg, projektledare, och Theodor Alexandris, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Syd.

Juryns motivering till Brf Laröds blomma

”Formade av mötet med landskapet öppnar husen upp likt fyra hästskoformade blad. En medveten skalförskjutning som i sin lägre del möter omgivningen och som reser mot blommans mittpunkt. Husen har ett tydligt formspråk med fasader i trä och sedumtäckta tak. Därtill har varje ”hästsko” fått sin egen identitet genom en för varje blad unik trädgård.

Projektet är väl och medvetet bearbetat, från den övergripande tanken till detaljer och naturliga materialval som kommer åldras väl med tiden.”

Fem finalister

De övriga fyra finalisterna till stadsbyggnadspriset var bostadsrättföreningen Spira på Drottninghög, Rätögatan 21 i Rydebäck, bostadsrättsföreningen Oceanpiren i Oceanhamnen och Grönkullagatan 29-35 på Drottninghög, som har renoverats av Helsingborgshem, och även fick ett hedersomnämnande.

Bostadsrättföreningen Spira på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Bostadsrättföreningen Spira på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Bostadsrättföreningen Spira på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Bostadsrättföreningen Spira på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Bostadsrättföreningen Spira på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Bostadsrättföreningen Spira på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024

Finalist: Bostadsrättföreningen Spira på Drottninghög

Rätögatan 21 i Rydebäck, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Rätögatan 21 i Rydebäck, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Rätögatan 21 i Rydebäck, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Rätögatan 21 i Rydebäck, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Rätögatan 21 i Rydebäck, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Rätögatan 21 i Rydebäck, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024

Finalist: Rätögatan 21 i Rydebäck

Bostadsrättsföreningen Oceanpiren i Oceanhamnen, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Bostadsrättsföreningen Oceanpiren i Oceanhamnen, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Bostadsrättsföreningen Oceanpiren i Oceanhamnen, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Bostadsrättsföreningen Oceanpiren i Oceanhamnen, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Bostadsrättsföreningen Oceanpiren i Oceanhamnen, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Bostadsrättsföreningen Oceanpiren i Oceanhamnen, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024

Finalist: Bostadsrättsföreningen Oceanpiren i Oceanhamnen

Renovering av Grönkullagatan 29-35 på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Renovering av Grönkullagatan 29-35 på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Renovering av Grönkullagatan 29-35 på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Renovering av Grönkullagatan 29-35 på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Renovering av Grönkullagatan 29-35 på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024 Renovering av Grönkullagatan 29-35 på Drottninghög, finalist till Helsingborgs stadsbyggnadspris 2024

Finalist: Grönkullagatan 29-35 på Drottninghög

Om Helsingborgs stadsbyggnadspris

Helsingborgs stadsbyggnadspris delades ut för första gången hösten 2024. Priset syftar till att stärka och uppmuntra helsingborgare, byggaktörer och arkitekter till att utveckla projekt med en hög arkitektonisk nivå och hållbarhet – ett väl gestaltat Helsingborg – samt väcka medvetande och samtal om hur vi vill utveckla vår stad.

Priset ska ha fokus på en plats eller byggnad och täcka en bredd som rymmer nyproduktion, utformning av landskapsrum på kvartersmark, och renovering. Stora som små projekt inom kommungränsen, som kan anses berika Helsingborg och gestaltningen av staden. Priset kan delas ut inom tre år från projektets färdigställande.

Juryn för stadsbyggnadspriset 2024

  • Anna Möller, stadsbyggnadsdirektör
  • Björn Bensdorp-Redestam, stadsarkitekt
  • Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare
  • Jessica Jönsson, stadsantikvarie
  • Alexander Svensson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden
  • Ali Shibl (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden

Bedömningskriterier

Nominering och utvärdering görs bland annat utifrån den grund stadens Arkitekturverktyg utgör:

  • Arkitektonisk idé
  • Människan i centrum
  • Sinnlighet och skönhet
  • Sammanhang
  • Beständigt och hållbart

Mer information om Helsingborgs arkitekturverktyg

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.