Detta tas upp i kommunfullmäktige 22 april
Kommunfullmäktige tar bland annat upp stadens årsredovisning för 2024, ställningstagande till Öresundskrafts AB:s investeringsbeslut avseende CCS-satsningen och avtal om att köpa negativa utsläppsverifikat från Öresundskraft Kraft och Värme AB.

Förslag om att godkänna stadens årsredovisning 2024
Helsingborgs stad har ett resultat för 2024 på 657 miljoner kronor. Stadens koncern har ett resultat på 748 miljoner kronor. Stadens resultat beror på ett överskott från exploateringsverksamheten på 167 miljoner kronor och positiva budgetavvikelser i stadens nämnder på 152 miljoner kronor. Ett högre skattenetto och lägre pensionskostnader än budgeterat bidrar till överskottet. VA-verksamheten gav ett överskott på 21,6 miljoner kronor.
Kommunfullmäktige föreslås för den skattefinansierade verksamheten överföra 389,9 miljoner till resultatdisposition. Det ger nämnder möjlighet att finansiera insatser av engångskaraktär samt projekt som löper under pågående verksamhetsår.
Kommunfullmäktige föreslås överföra 54 863 004 kronor av ej använda investeringsmedel från 2024 för pågående projekt som ett tillägg till investeringsbudget för 2025.
Godkänna exploateringsavtal och anta detaljplanen för fastigheterna Patronen 5 med flera, Norra infarten
Kommunfullmäktige föreslås teckna exploateringsavtal med Majoren Fastighets AB och Fastighets AB Patronen 9 och anta detaljplanen för fastigheten Patronen 5 med flera, Norra infarten.
Detaljplanen gör det möjligt att använda området till centrumverksamhet och verksamheter som rör vård och parkering samt prövar omfattning och utformning av sådan bebyggelse. Detaljplanen ska bidra till Ängelholmsvägens omvandling till stadsgata och möjliggör tät bebyggelse. Tanken är också att bebyggelsen ska ha hög arkitektonisk kvalitet.
Ställningstagande till Öresundskrafts AB:s investeringsbeslut avseende CCS-satsningen
Helsingborg har åtagit sig att kraftigt minska klimatutsläppen med sikte mot klimatneutralitet. Ett sätt att minska utsläppen är att investera i ny grön teknik så som CCS, Carbon Capture and Storage. Öresundskraft har tagit fram en plan för en CCS-anläggning på Filbornaverket med tillhörande transport och lagringskedja. Förutom att minska utsläppen är en CCS-anläggning viktig för att skapa framtidssäkrad fjärrvärme, utifrån ett beredskapsperspektiv.
Styrelsen i Öresundskraft har beslutat att fortsatt genomföra CCS-projektet och bygga en CCS-anläggning för att fånga in koldioxid i direkt anslutning till Filbornaverket. Investeringskostnaden är cirka 3 miljarder kronor.
Öresundskraft har lämnat en begäran till staden om att få ett ställningstagande för Öresundskrafts investeringsbeslut angående CCS-satsningen. Beslutsprocessen kommer ske via två beslut i kommunfullmäktige. Det första är ett ställningstagande till beslut om investeringen och det andra är ett verkställighetsbeslut. Innan andra beslutet görs en genomlysning och lönsamhetskalkyl.
Godkänna avtal avseende köp av negativa utsläppsverifikat från Öresundskraft Kraft och Värme AB
Staden vill vara en klimatneutral stad 2030. Ambitionen är att vara ledande i klimatarbetet och staden arbetar därför aktivt med att minska sin klimatpåverkan. För att bidra behöver stadens verksamheter minska sina utsläpp. Avtalet med Öresundskraft är ett sätt att kompensera för utsläpp som inte kan elimineras.
Helsingborgs stad föreslås köpa negativa utsläpp från Öresundskraft. Öresundskraft kan genom sin CCS-anläggning permanent ta bort biogen koldioxid från atmosfären, vilket skapar negativa utsläpp. Dessa kan sedan staden köpa för att kompensera för de utsläpp som staden inte kan minska på annat sätt. Detta kan hjälpa staden att uppnå klimatmålen. Öresundskrafts CCS-anläggning är beräknad att ha kapacitet för att fånga in 90 procent av koldioxidutsläppen från Filbornaverket.
Enligt förslaget till avtal om köp av negativa utsläppsverifikat (leveransavtal) är det Öresundskrafts avsikt att leveranser av CRC ska kunna påbörjas under 2028. Öresundskraft meddelar datum för första leverans senast den 31 december 2027. Avtalstiden föreslås vara 10 år.
Beräkningar visar att staden behöver köpa cirka 9 000 CRC per år. Staden har möjlighet att justera sitt köp av CRC beroende på om behovet minskar eller ökar. Det slutliga priset per CRC beror på Öresundskrafts investeringsutgift och driftkostnad samt utfallet av sökta investeringsstöd. Ett maxpris är satt till 3000 kronor per CRC, vilket motsvarar en årskostnad på 27 000 kronor.
Kommunfullmäktige förslås godkänna avtalet om cirka 9000 CRC per år under en tioårsperiod. Inköp av CRC föreslås från och med 2028 ingå i mål- och ekonomiarbetet.
Här hittar du samtliga ärenden
I diariet kan du ta del av samtliga ärenden som tas upp den 22 april.
Så kan du följa kommunfullmäktige
- Den 22 april börjar kommunfullmäktiges sammanträde klockan 17.
- Sammanträdet är öppet för allmänheten.
- Se webbsändningen från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april på Youtube.
- Se kommunfullmäktige på Helsingborgs stads Facebooksida.
- Du är också välkommen till kommunfullmäktigesalen i Rådhuset. Du går in via Rådhustorget på Rådhusets norra sida.
Rutiner för besökare
Ingången hittar du som besökare/åhörare från Rådhustorget. Max 50 personer kan närvara på åhörarläktaren.
Om du som åhörare har väskor med dig kommer du att få dessa visiterade av väktare. Du kan också bli visiterad med metalldetektor.