Innovationsfonden ger stöd åt filmverksamhet i Gåsebäck

Helsingborg sår ett frö till det som staden hoppas ska bli ett centrum för nyskapande film- och tv-produktion i Nordvästskåne. Stadens innovationsfond lägger pengar på att kicka igång en ny verksamhet i industriområdet Gåsebäck.

Filmproduktion

Det kommer att krävas hårt arbete, mer pengar och fler samarbetspartners. Men både tajmingen och jordmånen är god för ett centrum för film i Gåsebäck. Det anser både staden och flera branschaktörer som redan är på plats.

En av dem är Hussain Currimbhoy som skapat Gåsebäcks filmfestival.

– Timingen är jättebra för ett nytt kapitel i regionens arbete med film. Tillsammans kan vi utveckla det lokala ekosystemet. Förhoppningsvis ska det ge fler människor den kompetens de behöver för att berätta sina egna historier och göra sina egna filmer, på sina egna villkor, säger Hussain Currimbhoy.

Innovationsfondens pengar ger stöd åt filmproduktion

Pengarna från innovationsfonden ska användas för att sätta igång verksamheten i en ny, stor lokal i Gåsebäcksområdet. Här ska filmskapare kunna arbeta och samverka med andra. Unga filmskapare och mindre, fristående producenter ska kunna låna lokaler, få stöd och bygga nätverk.

I förlängningen ska initiativet gynna omvandlingen av stadsdelen Gåsebäck

Helsingborgs stad stödjer framväxten av ett centrum för nyskapande film- och tv-produktion i Gåsebäck. I projektet möts flera av stadens mål; social, grön och teknologisk omställning.

– Det är fantastiskt roligt att kulturförvaltningen nu kan driva utvecklingen inom film tillsammans med akademin, näringslivet, civilsamhället och andra förvaltningar i staden. När så många olika aktörer hittar en gemensam plattform kan saker börja hända, säger Emma Alfredsson, innovationsledare på kulturförvaltningen i Helsingborg

Även Lunds universitet Campus Helsingborg är involverat och kommer att bidra med kunskap och forskningsbaserad löpande utvärdering.

Helsingborg har redan på flera konkreta sätt börjat etablera sig som en filmstad, bland annat genom resurs- och kunskapscentret BoostHBG som erbjuder strategiska kompetenshöjande insatser hos filmskapare.

Om innovationsfonden

Innovationsfonden är en intern fond som stadens förvaltningar kan söka pengar från under 2023 och 2024. Totalt finns det 10 miljoner kronor i fonden. Pengarna ska användas till innovativa initiativ som skapar trygghet, sysselsättning, livskvalitet och klimatneutralitet.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.