Framgångsrik Skolfam-modell hjälper placerade barn klara skolan
Helsingborgs stad har länge varit en föregångare när det gäller att satsa på familjehemsplacerade barn som går i skolan. Genom Skolfam-modellen har dessa barn lyckats förbättra sina skolresultat och därmed sina framtidsutsikter. Nu satsar staden på att skala upp arbetet och samtidigt öppna upp för fler.

Bidrar till bättre skolresultat
Skolfam är en arbetsmodell som bygger på samverkan mellan socialtjänst, skola och familjehem. Metoden har visat sig vara effektiv för att stärka de placerade barnens skolresultat. Genom tidiga insatser skapas bättre förutsättningar för att dessa barn ska klara skolan och få en mer stabil framtid. Arbetet genomförs i ett nära samarbete mellan socialförvaltningen och skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborgs stad.
Ett Skolfam-team består av en psykolog, en specialpedagog och en socialsekreterare. De arbetar tillsammans med barnet och familjehemmet för att identifiera behov och utforma individuella stödinsatser. Denna modell har lett till betydande förbättringar för de barn som omfattas av programmet.
Statistik visar att 50 procent av de familjehemsplacerade barnen som inte får hjälp av Skolfam når gymnasiebehörighet. Motsvarande siffra för barn som får hjälp av Skolfam är 85 procent. Det är en nivå som kan jämföras med barn som inte är i samhällsvård. Forskning visar också att goda skolresultat kan minska riskerna för psykisk ohälsa, drogmissbruk, kriminalitet och bidragsberoende.
Rekryteringen av personal pågår och målet är att det utökade Skolfam-teamet ska vara igång till höstterminen 2025.