Hälsosam spelhall vill nå unga som annars inte går ut

Fuzed

Tänk dig en lokal för datorspelande, där det serveras hälsosam kost och ställs krav på fysisk aktivitet. En sådan plats finns nu i Helsingborg vid namn Fuzed.

Anläggningen Fuzed är ett försök att angripa flera utmaningar som fritidsverksamheten, och i förlängningen, hela samhället står inför. Det handlar dels om att dagens unga ägnar allt mindre tid åt fysisk aktivitet och dels om att många killar och tjejer som identifierar sig som gamers har inte haft en fysisk plats att gå till. Det handlar också om att nå ungdomar som blir kvar i hemmet och inte kommer ut.

– Vi visste att anläggningen i Uddevalla varit ganska framgångsrik med att nå dessa målgrupper, säger Brita Jensen, utvecklingschef på Helsingborgs stad.

En kommunal mötesplats för gamers

Idén om att bygga en kommunal mötesplats för gamers hade funnits med ett tag. När Brita Jensen besökte Fuzeds första och mycket mindre spelhall i Uddevalla i september förra året, kände hon att där fanns något att bygga vidare på. Och mindre än ett år senare är hallen i Helsingborg igång, i nära samarbete mellan staden och företaget Fuzed AB.

– Vi skalade upp i sann innovationsanda. Vi har visat att det går att jobba snabbt i en kommun, även om den snabba processen ibland kan utmana kommunen, säger Brita Jensen.

Fuzed på Rundgången 24 i Helsingborg fick en flygande start i september, med 500 personer i kö när dörrarna öppnades, se en video från öppningen här. Det var barn och ungdomar och även föräldrar.

Brita Jensen
Brita Jensen, utvecklingschef på Fritid Helsingborg, en del av Helsingborgs stad.

– Jag tycker det är en fin grej att kunna gå dit med sina föräldrar och tror att många föräldrar tycker det här är spännande, säger Brita Jensen.

Med rum för många intressen

Den som spelat mer än tre timmar på en dag får betala för att spela vidare, men hänvisas hellre till att prova på fotboll eller basket. Avståndet från tangentbordet till den led-upplysta planen, där man kan testa basket eller fotboll, är inte långt.

– Alla får vara med, utifrån sin egen nivå. Det handlar om att ha roligt tillsammans utan att det blir hetsigt, utan tävlingsmomentet. Inte alla blir lika taggade på att spela basket i en traditionell idrottshall. Vi tror det finns en vinst i att presentera rörelse och idrott på ett nytt sätt. Vi hoppas kunna ta bort hinder, säger Brita Jensen.

I nära samarbete med ett företag

En del av innovationen med e-sporthallen består av att staden driver den tillsammans med ett företag, Fuzed AB. Vd:n för Fuzed AB, Karl Sergel, har flyttat till Helsingborg för att bygga upp anläggningen här.

– Å ena sidan är det är två kulturer som möts. Å andra sidan har det gått smidigt att jobba ihop. Karl har själv jobbat på fritid i Uddevalla, och gick in med en förförståelse för hur kommuner arbetar, säger Brita Jensen.

Fuzed har även anställt en hälsocoach, Oskar Hemby, som jobbat med Malmö FF:s satsning på e-sport. Här säljs sallader och annan hälsosam mat. Energidrycker och godis är, åtminstone i detta sammanhang, ett minne blott.