Hälsosamt åldrande temat för tisdagens invånardialog
Drygt 30 helsingborgare, tjänstemän och politiker hade tagit sig till hörsalen på stadsbiblioteket i Helsingborg för att samtala om hälsosamt åldrande.

Efter en kort återblick på vad som hänt sedan invånardialogen i december fortsatte Kommunalråden Lars Thunberg (KD) och Mickey Magnusson (S) med en kort information om det arbete som pågår för att minska undernäring hos helsingborgare. Sedan berättade vård- och omsorgsförvaltningens dietist Cornelia Bäckfrost om vikten av att äta varierad och anpassad kost när man blir äldre.

Dagens huvudtalare var Kerstin Hansen, volontär sedan 20 år tillbaka på träffpunkt Adolfsberg. Hon berättade om vikten av att aktiviteter behöver finnas i närområdet, att gemenskap bygger livskvalitet och att relationer och tillhörighet är det som gör att många ensamma äldre söker upp aktiviteter som anordnas.


– Det är jätteviktigt att staden arbetar med den här frågan, säger Annie Björling. Om det finns möjlighet att träffa andra ger det ringar på vattnet. Du får social kontakt, du blir piggare, du kanske får aptit.
Vad händer nu
Under eftermiddagens samtal kom det fram flera saker som är viktiga för att få engagemang i frågan och ge nytta för helsingborgarna. Sakerna kan sammanfattas i tre områden:
-
Mat och miljö som engagerar
Invånarna vill ha enkel, varierad husmanskost till rimligt pris, gärna på förbestämda dagar. Att miljön är trygg, välkomnande och lättillgänglig är också viktigt. Det ska vara i närheten av hemmet, under dagtid och i lokaler som är anpassade för besökarna. Om det finns möjlighet för anhöriga att delta vid aktiviteterna är det önskvärt. -
Lokalt fokus och delaktighet
De aktiviteter som anordnas bör vara anpassade efter behoven i varje stadsdel. Invånarnas livserfarenheter är en resurs och ett samarbete med lokala föreningar och restauranger kan stärka det lokala engagemanget. -
Volontärer en nyckel
För att fler ska engagera sig behövs tydlig information, uppskattning och stöd. Träffar, gemensamma måltider och samordnare skapar förutsättningar – något behöver utvecklas vidare i samarbete med fler aktörer.
Sammanfattningarna från samtalen runt borden har samlats in och kommer nu användas som underlag till kommande arbete. Det planeras fler samarbeten där helsingborgarna kommer kunna vara delaktiga.
Dagens arrangörer var Malin Remmerfors, tjänstedesignscoach och Maria Rosendahl, utvecklingschef äldreomsorgen.