Helsingborg är Sveriges föreningsvänligaste kommun

Nyligen blev Helsingborgs stad utsedd till landets föreningsvänligaste kommun 2023, av organisationen Sveriges föreningar. Prisceremonin kommer att hållas i samband med nationaldagsfirandet den 6:e juni.

– Utmärkelsen är ett fint betyg på stadens långsiktiga arbete med livskvalitet. Ett starkt föreningsliv är en förutsättning för god livskvalitet för de som bor och verkar i Helsingborg, säger Carina Leffler, stadsdirektör i Helsingborgs stad.

I bedömningen av de nominerade kommunerna tar juryn extra hänsyn till ledorden; Självständighet, respekt, delaktighet i strategier och goda villkor att verka.

Johan Hammar är volontär- och föreningssamordnare i Helsingborgs stad.
Johan Hammar är volontär- och föreningssamordnare i Helsingborgs stad.

– För att föreningslivet ska kunna vara starkt är självständighet en grundförutsättning. Respekt utgår från förståelse för varandra, för föreningars behov och önskemål samt stadens uppdrag. Därför lägger Helsingborgs stad stort fokus på dialog med såväl individuella föreningar som med paraplyorganisationer, säger Johan Hammar som är volontär- och föreningssamordnare i Helsingborgs stad.

I Helsingborg finns nästan 400 registrerade föreningar. De i sin tur engagerar tiotusentals människor.

Stadens föreningsliv är viktigt på flera sätt. Både för idéer och initiativ, men även som samarbetspartners i projekt som rör exempelvis stadsutveckling, tillgänglighet samt trygghets- och arbetsmarknadsinitiativ.

Utdrag ur juryns motivering

”Stadens kontinuerliga dialogarbete och förvaltningsövergripande insatser för att möta föreningslivets behov och förutsättningar etablerar Helsingborg som en förebild för andra kommuner i Sverige. En strävan efter ständig utveckling och förbättring, gör att Helsingborgs stad visar sin ambition att vara en ledande aktör i främjandet av föreningslivet och dess betydelse för samhället.

Sammanfattningsvis, med ett fokus på respekt, delaktighet och transparens, har Helsingborg stad visat sig vara en föregångare när det gäller att skapa en gynnsam miljö för föreningslivet. Vilket syns inte minst i det stora utbud av föreningar inom exempelvis kultur, konst och idrott som finns i Helsingborg.” Den fulla motiveringen finns att läsa på mynewsdesk.com.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.