Helsingborgs stad är i final i European Capital of Smart Tourism 2024

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Helsingborg är en av sex städer som kan vinna utmärkelsen European Capital of Smart Tourism. Priset ges till den stad som visar på ett djupt engagemang för att forma framtiden för hållbar och innovativ turism.

European Capital of Smart Tourism ger vinnande städer en möjlighet att visa upp sina metoder för övriga världen och dela framgångsrika exempel inom området. Bland annat med en rapport för smart turism som genomförs av städerna som tävlar.

– Finalplatsen är ett tydligt kvitto på att Helsingborgs innovationsarbete mot en hållbar destination är på rätt väg framåt. Det sätter oss också i ett europeiskt och globalt sammanhang som är bra för staden och för hela näringslivet, säger Carina Leffler, stadsdirektör i Helsingborgs stad.

Mer om utmärkelsen och tävlingen

Utmärkelsen är ett initiativ inom EU och belönar städer för deras innovativa tillvägagångssätt inom områden som

  • tillgänglighet
  • digitalisering
  • hållbarhet
  • kulturarv
  • kreativitet.

Vilka städer som nomineras utses av en opartisk panel av experter som gör en grundlig utvärdering av ansökningarna. De sökande som får högsta betyg i alla kategorier går vidare till final. I årets tävling fanns 30 kandidatstäder från 17 länder och nu har alltså sex av dem gått till final.

– Nomineringen visar att vårt långsiktiga samarbete med näringslivet för att skapa en hållbar destination ger resultat. Vi är resultatinriktade och fokuserade, vilket lett till att vi ser ett stadigt ökat antal besökare till staden, säger Helena Wennerström, biträdande kommunikations- och näringslivsdirektör.

Förutom Helsingborgs stad är dessa städer nominerade

  • Bremerhaven i Tyskland
  • Cork i Irland
  • Dublin i Irland
  • Genua i Italien
  • San Sebastián i Spanien.

Vinnaren avslöjas i höst

Finalisterna kommer att bjudas in till Bryssel för att presentera sina förslag för en europeisk jury. Vem som vinner blir offentligt senast den 28 november 2023.

Städer som tidigare vunnit är bland annat Sevilla och Pafos 2023, Valencia och Bordeaux 2022, Málaga och Göteborg 2020 samt Helsingfors och Lyon 2019.

Läs mer om utmärkelsen på European Commissions webbplats. 

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.