Helsingborgs stad är en av finalisterna som kan vinna Götapriset

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Götapriset belönar utveckling för en bättre välfärd. Priset ges till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentlig sektor. Fem projekt från Helsingborgs stad blev nominerade. Två av dem har tagit sig vidare till final.

Ett av Helsingborgs stads projekt som är i final handlar om att staden tar hjälp av en smart lösning monterad på NSR:s sopbilar för att hålla koll på och inventera stadens gator.
Ett av Helsingborgs stads projekt som är i final handlar om att staden tar hjälp av en smart lösning monterad på NSR:s sopbilar för att hålla koll på och inventera stadens gator.

Totalt deltog 21 utvecklingsprojekt i tävlingen och fem av de projekten är Helsingborgs stads. Över hundra bidrag anmäldes. Urvalsprocessen har nu gått vidare och finalisterna är utsedda. Två av stadens projekt är i final och har möjlighet att vinna. Vem som vinner avgörs under Kvalitetsmässan den 21 november.

Finalisterna som kan vinna Götapriset

  • Datainformerat beslutsfattande – smartare kvalitetsuppföljning och analys i förskola och grundskola, Helsingborgs stad.
  • Så här mår stadens gator, Helsingborgs stad.
  • Funktion mot oegentligheter och fusk för tillit till välfärdssystemet, Region Stockholm.
  • Narkotikahundar – En vårdmiljö fri från narkotika och gömda läkemedel ger en effektivare vård, Västra Götalandsregionen.
  • Så reducerades vårdkön från 1,5 år till ingen kö, Aleris Sömnapné.

Helsingborgs stads nominerade projekt

Av dessa fem nominerade projekt har två av dem gått vidare till final. ”Datadriven skola, datainformerat beslutsfattande – smartare kvalitetsuppföljning och analys i förskola och grundskola” och ”Så här mår stadens gator”.

– Nomineringarna är ett kvitto på att Helsingborgs stads innovations- och utvecklingsarbete gör skillnad för vår kärnverksamhet. Vi hamnar också i ett sammanhang där vi får lära oss mer om hur andra offentliga verksamheter arbetar framgångsrikt med innovation och utveckling, säger Lisa Olsson innovations-och transformationschef i Helsingborgs stad.

Därför har det gått så bra för staden

– Vi har jobbat strukturerat med öronmärkta medel för innovation under ett antal år nu och det börjar ge konkreta resultat för välfärden. Jag tycker att vi visar stor bredd i de nominerade bidragen, som spänner från skolmat, vårdjournaler och gatornas kvalitet till inlärningen i skolornas klassrum. Det visar att vi har nått ut med innovationskraften brett i vår organisation, säger Lisa Olsson innovations-och transformationschef.

Om Götapriset

Götapriset fungerar som en utvecklingskatalysator för kommuner, regioner och statliga myndigheter. Syftet med Götapriset är att stimulera utveckling inom de offentliga verksamheterna och främja innovationer som bidrar till en bättre välfärd.

Priset delas ut vartannat år av Kvalitetsmässan, som är Europas största mässa för utveckling och innovation inom offentlig sektor

Det vinnande projektet får 100 000 kronor. Alla nominerade projekt får delta på mässan där de kan presentera sina innovationer.

Helsingborgs stad har gått vidare som finalist tidigare med Laiban, en digital assistent och AI-robot som stöttar barnen i förskolorna. Läs mer om Laiban på webbplatsen Innovation Helsingborg.

Kriterier för att bli nominerad till Götapriset

Stora och övergripande utvecklingsprojekt eller vardagsförbättringar kan bli nominerade. Det viktiga är resultatet: en bättre verksamhet för de pengar vi gemensamt satsar på välfärd och ett väl fungerande samhälle.

De projekt som blir nominerade ska:

  • Vara nyskapande och använda sig av nya idéer.
  • Bidra till lägre kostnader och/eller högre kvalitet.
  • Visa vilka resultat som uppnåtts.
  • På ett tydligt sätt lyfta fram huvudpoänger och lärdomar.
  • Ge erfarenheter som kan tillämpas i andra verksamheter.

Mer information om priset

Läs mer om Götapriset på Kvalitetsmässans webbplats.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.