Viktig information om coronaviruset

Helsingborgs stad följer utvecklingen kring coronaviruset och covid-19 och agerar efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Den som känner sig det minsta sjuk ska hålla sig hemma, detta är särskilt viktigt för anställda inom äldreomsorg och vård. Läget i Skåne har varit relativt lugnt och stabilt ett tag nu men det är viktigt att vi alla fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Annars riskerar vi en kraftig ökning i antal smittade.

Sommaren är här och många besöker stränder och friluftsområden. Men pandemin är inte över. Därför är det viktigt att vi  fortsätter hålla det rekommenderade avståndet två meter mellan varandra. Håll ut och håll avstånd. Läs mer om Helsingborgs stads kampanj.

Håll avståndet på restauranger, barer och caféer

Restauranger, barer, caféer, skolmatsalar och andra matserveringar ska ha rutiner för att undvika trängsel mellan människor. Det är viktigt att alla som besöker matställen kan hålla mer än en armlängds avstånd till varandra.

När du äter ute får du därför bara äta och dricka när du sitter vid ett bord. Du kan beställa, betala och hämta mat till bordet, till exempel från en buffé, om det inte leder till köer eller trängsel.
Du kan också beställa och ta med dig hämtmat som vanligt.

Om du upplever att ett matställe inte gör tillräckligt för att du och andra kunder ska kunna hålla avstånd och följa trängselreglerna, hör av dig till Helsingborgs stads kontaktcenter.

Helsingborgs stad kontrollerar inte hur invånare håller avstånd i offentliga miljöer som köpcenter, parker och lekplatser. Det är ett ansvar som vi alla måste påminna varandra om och hjälpas åt att följa. På serveringar och matställen i staden har miljöförvaltningen däremot ett uppdrag att kontrollera de rutiner som finns för att gäster ska kunna följa trängselreglerna. Men även där har vi som besökare även ett eget ansvar att hålla avstånd till varandra.

Läs mer om föreskrifterna hos Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Håll fast vid hygienrutiner

Var noga med din handhygien. Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Du kan använda handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten. Undvik att röra vid ansiktet, nys och hosta i armvecket och stanna hemma om du är sjuk. Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.

Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta.

Gymnasieskolornas och vuxenutbildningarnas lokaler öppnar från 15 juni

Regeringen har fattat beslut att elever åter är välkomna till skollokalerna från och med måndag 15 juni. Detta innebär att vi bedriver sommarundervisningen som vanligt. Gymnasieskolor, högskolor, universitet och vuxenutbildning återgår till normal verksamhet i höst.

Inget traditionellt studentfirande i år

I år kan studentavslutningen inte bli som den brukar vara. Även om firandet inte ställs in helt och hållet så måste det se väldigt annorlunda ut jämfört med tidigare år. Det blir inget utspring nedför Terrasstrapporna och det är inte heller möjligt att genomföra någon form av firande på flak, oavsett hur flaken sprids ut i staden. Detta på grund av de restriktioner som gäller kring att vi inte får samlas mer än 50 personer i allmänna sammankomster.

Skolorna, såväl kommunala som fristående, planerar nu för klassvisa avslutningar och firande inom ramen för restriktionerna. Det är en gemensam angelägenhet att göra dagen så trevlig och minnesvärd som möjligt för stadens studenter.

Staden tillsammans med elevrepresentanter har påbörjat planeringen för någon form av större firande för samtliga sistaårselever sent i höst eller i vinter.

Detta gäller för studentfirandet i Helsingborg 2020:

  • Klassvis avslutning och firande på respektive skola
  • Inget utspring nedför Terrasstrapporna
  • Ingen flakkörning i staden
  • Firande av avgångsklasser kommer att ske senare i år.

Läs mer om hur Helsingborgs stads skolor hanterar coronautbrottet.

Frågor och svar om vård och omsorg

Vi gör allt vi kan för att skydda och minska risken för smitta bland äldre och andra riskgrupper. Här hittar du frågor och svar på vanliga frågor inom vård och omsorg.

Aktuellt läge inom vård och omsorg

Just nu har vi 59 personer med konstaterad eller misstänkt covid-19 inom vård- och omsorgsnämndens och socialnämndens verksamheter i Helsingborg. Konstaterad smitta finns på fyra vårdboenden (Bergalid, Elinebo, Stattena och Valltorp), i hemvården, inom personlig assistans och inom socialnämndens verksamhet.

Läs mer om statistik om covid-19 bland äldre efter boendeform hos Socialstyrelsen

Informationen är uppdaterad 4 juni.
Informationen uppdateras en gång varje vecka, nästa gång är 11 juni.

Känner du oro kring coronaviruset?

Coronaviruset väcker många frågor och tankar. Flera organisationer har öppnat stödlinjer som du kan ringa för att prata om dina tankar och upplevelser.

Svenska kyrkan Helsingborg har ett telefonnummer för samtal med präst eller diakon för människor som känner oro eller söker hopp. Telefonnumret 042-18 91 00 är bemannat alla dagar mellan klockan 08:00-17:00, det vill säga de tider som jourhavande präst inte är tillgänglig.

Läs mer på 1177.se.

Läs mer på bris.se.

Läs mer på rodakorset.se

Här finns en lista över frivilligorganisationer som hjälper till under coronapandemin.

Besöksförbud på vårdboenden och LSS-boenden

Det råder besöksförbud på vårdboenden som drivs av Helsingborgs stad och korttidsboendet Pålsjö Park. Besöksförbudet gäller tillsvidare. Du hittar mer information om detta här.

LSS-boendendet på Garverigatan har målgruppen äldre och finns i samma byggnad som ett vårdboende. Det innebär att vi här har särskilda restriktioner och följer vårdboendets besöksförbud. På övriga LSS-boenden gäller fortfarande att närstående ska undvika onödiga besök. Det är även besöksförbud på boendet Maria Sol, ett boende för personer över 55 år som har en psykisk funktionsnedsättning.

Är du över 70 år och behöver hjälp med att handla?

Helsingborgs stad samarbetar med Röda korset som kan hjälpa dig att handla hem mat och läkemedel. Erbjudandet riktar sig till dig som är 70 år eller äldre eller som av annat skäl tillhör en riskgrupp, och som av olika orsaker inte kan få annan hjälp. Behöver du eller någon du känner hjälp med inköp? Ring Helsingborg kontaktcenter på 042-10 50 00.

Träffpunkter, öppna matsalar och surfcaféer har stängt

Alla träffpunkter, öppna matsalar och surfcaféer i Helsingborgs stads regi är stängda. Detta för att minska smittspridningen av coronaviruset och skydda våra besökare som ofta är äldre och befinner sig i riskgruppen. Du hittar mer information och kontaktuppgifter till alla träffpunkter här.

Offentliga sammankomster och tillställningar

Den svenska regeringen har som en skyddsåtgärd fattat beslut om att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Begränsningen är ett maxantal om 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Är du arrangör av evenemang och liknande hittar du information på polisens webbplats.

För evenemang och sammankomster med max 50 personer ansvarar arrangören är för att göra en riskbedömning och för försöka minska risken för smittspridning.  Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Det här innebär inte ett allmänt förbud mot att fler än 50 personer samlas på en specifik plats, till exempel en park eller ett kontor. Du kan läsa mer om vad som menas med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på Polismyndighetens webbplats.

Undervisningen i gymnasieskolan sker på distans

Helsingborgs stads skolor följer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer. Därför sker undervisningen i gymnasieskolan på distans. Skolplikten gäller som vanligt. Det är viktigt att barn och elever som är symptomfria deltar i undervisningen för att inte riskera att få ogiltig frånvaro.

Här hittar du vanliga frågor och svar

Vuxenutbildning sker på distans under utbrottet av coronaviruset

Du kommer att kunna fortsätta dina studier, men undervisningen kommer att ske på distans via digitala läromedel. Du får mer information direkt från din skola. Fram till dess ber vi dig att fortsätta dina studier utifrån den planering som du har från din lärare.

Om du har ersättning från CSN, och fortsätter att följa din studieplanering, kommer studiestödet att betalas ut som vanligt. Behöver du kontakta, eller har en pågående planering med, en studie- och yrkesvägledare så hittar du kontaktuppgifter på din digitala lärplattform eller via din lärare.

Frågor och svar om vuxenutbildning på distans.

Staden öppnade en stödlinje för att möta oro kring covid-19

Coronapandemin kan få konsekvenser även för det personliga och privata livet. Stress, frustration och konflikter i familjen är några av dem. För att hjälpa och stötta människor som upplever oro kring detta erbjuder staden en anonym telefonlinje för samtalsstöd som bemannas av erfarna socialarbetare.

Direktnumret till stödlinjen är 042-10 69 99. Stödlinjen är öppen vardagar klockan 8.00-17.00. De har lunchstängt 12.00-13.00. Dag före helgdag kan du nå dem fram till klockan 12.00.

Arbetsmarknadsförvaltningen har infört begränsningar

Arbetsmarknadsförvaltningen arbetar för att minska risken för smittspridning i dess lokaler. De tar därför bara emot förbokade besök, med ett undantag: på Järnvägsgatan 35 finns fortfarande möjlighet till drop-in. Dock får bara fem personer åt gången vistas i receptionen.

Begränsa fysiska kontakter och stanna hemma om du är sjuk

Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel. Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och mataffärer eller vistas på andra platser där människor samlas. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Läget innebär att det är viktigt att var och en som känner sig det minsta sjuk, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Detta innebär också att du ska vara symptomfri i två dagar innan du går tillbaka till arbetet.

Lättläst information om coronaviruset (pdf, 66,3 kB).

Allmänna frågor och svar corona

Idrotten får startas upp igen, från och med den 14 juni – men enbart utomhus och utan publik.. Beslutet gäller samtliga idrotter, på alla nivåer, på både dam- och herrsidan under förutsättning att det sker utomhus och i enlighet med restriktionerna kring offentliga tillställningar. Matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper är därmed tillåtna.

Begränsningen av maximalt 50 personer på allmänna sammankomster och tillställningar står fast, vilket innebär att matcher och tävlingar måste genomföras utan publik. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Idrottshallar och liknande anläggningar är öppna som vanligt. Men varje förening avgör vilka evenemang och träningar som genomförs.

Enligt Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket finns inte några uppgifter om eller något som tyder på att covid-19 kan smitta personer via mat och magtarmkanalen. Smittan överförs till slemhinnorna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser.

Det kan vara svårt att bedöma om dina symptom beror på allergi eller om du har smittats av covid-19 då båda kan ge milda förkylningssymptom.

Om du upplever symptom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen ska du stanna hemma. Ta medicin som vanligt för allergin. Om symptomen inte blir värre, medicinen hjälper och du bedömer att symptomen sannolikt beror på allergi kan du gå till ditt arbete. Om du upplever nya symptom som du inte känner igen i samband med allergin, eller om du får feber ska du vara hemma tills dess att symptomen försvinner och två dagar efter det att du blivit symptomfri.

De allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och sjukvården är i dagsläget att symptomfria personer kan leva som vanligt och gå till arbetet. Det är dock upp till din chef att bedöma om det utgör en för stor risk för verksamheten att du kommer till jobbet, så du ska alltid prata med din chef om du känner dig osäker.

Region Skåne uppdaterar en gång i veckan siffran för konstaterade fall per kommun. Läs mer på skane.se.

Folkhälsomyndighetens och sjukvårdens uppmaning att stanna hemma vid symptom på förkylning eller influensa även lindriga, plus två dagar efter tillfrisknandet gäller. Det krävs inte längre något läkarintyg för att få sjuklön förrän efter 21 dagar. Däremot ska du som vanligt ta kontakt med Försäkringskassan sjukdag 21 och ansöka om sjukpenning från dem om du fortfarande är sjuk.

Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknade, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

Mer information hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Läs mer på Region Skånes webbplats.

Läs mer på 11 77.se.

För allmän information om coronaviruset kan du ringa 113 13.

Information in English

You can find information in English and frequently asked questions about COVID-19 on The Public Health Agency of Sweden’s website.