Kallbad är utsett till ett av de svenska immateriella kulturarven

Kallbad har blivit inskrivet i Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Denna utnämning erkänner kallbadets historiska och kulturella betydelse, och förstärker Helsingborgs status som en viktig destination för denna tradition.

—  Kallbad är ett viktigt utvecklingsområde både för Helsingborg som destination, men också för den moderna människan. Vi förädlar kulturarvet till dagens behov av ur- och avkoppling och vi kallar det för ”Spa på Helsingborgsvis”, säger Anette Lindstrup, affärsutvecklare Helsingborgs stad.

Helsingborgs stad erbjuder både invånare och besökare tre kallbadhus och ett årligt återkommande kallbadsevenemang kallat Kallbadsveckan.

— Kallbad bidrar till hållbar destinationsutveckling genom en attraktiv reseanledning året runt. Ett viktigt arbete för all besöksnäring och som bidrar till både ekonomisk och social hållbarhet, fortsätter Anette Lindstrup.

Kallbadsveckan

— Äntligen är det klart att kallbadskulturen är en del av det immateriella kulturarvet i Sverige. Tack vare att kallbadsambassadören Pontus Wikström och doktor Hans Hägglund har skickat in förslaget. Detta kan innebära att vår underbara kallbadskultur där Helsingborg är en av de största fanbärarna med sin årliga Kallbadsvecka så småningom kan bli en del av världsarvet på Unescos lista. Arbetet fortsätter för att göra detta möjligt, säger Mia Jansson, kallbadsambassadör.

Kallbadsveckan är ett årligt återkommande evenemang på stadens kallbadhus Kallis, Pålsjöbaden och Rååbaden. Det är ett tillfälle för både nybörjare och erfarna kallbadare att samlas kring sitt gemensamma intresse. Evenemanget utvecklas varje år för att erbjuda nya upplevelser och aktiviteter.

Kort information om kallbad

Kallbad har många fördelar, såsom förbättrad blodcirkulation, ökad endorfinproduktion och stärkt immunförsvar. Dessa hälsofördelar, tillsammans med dess kulturella betydelse, är anledningen till att kallbad nu är erkänd som ett svenskt immateriellt kulturarv.

Läs mer om kallbad i Helsingborg på helsingborg.se/kallbad och på Visit Helsingborg 

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.