Ny podd – Helsingborgsanalysen djupdyker i omvärldsspaning

Helsingborgs stad lanserar en ny podd. I Helsingborgsanalysen möter du stadens samhällsanalytiker och deras omvärldsspaningar. De första avsnitten handlar bland annat om AI, trygghet och klimat.

Tre personer står bredvid varandra. En av dem tittar med kikare, en pekar och en spanar med handen ovanför ögonen.

Helsingborgs stad gör en egen trend- och omvärldsanalys. Den uppdateras en gång om året och sätter fingret på de större förändringarna i världen. Tanken är att den ska hjälpa stadens verksamheter att ligga i takt med tiden.

Nu lanserar Helsingborgs stad en podcast på samma tema.

– Vi har gjort analysen i tio år och den är uppskattad. Vi får förfrågningar löpande om att hålla föreläsningar om den, men det tar tid och vi kan inte tacka ja till alla. Tanken med podden är att komplettera vår textbaserade produkt med ett mer lättillgängligt format, säger Andreas Roth, samhällsanalytiker och ansvarig för den nya podden.

Även för andra än stadens medarbetare

Podden – som heter Helsingborgsanalysen – riktar sig främst till stadens medarbetare, men Andreas Roth tror att den kan vara intressant för betydligt fler.

– Den primära målgruppen är fortfarande stadens organisation, men om vi kan inspirera andra kommuner och organisationer så är det ett plus. Det är klart att vi vill slå oss lite för bröstet och visa upp vår rejält genomarbetade produkt också. Vi lägger ändå ner en hel del tid på trend- och omvärldsanalysen. Det involverar en projektgrupp och personer från stadens alla förvaltningar och bolag, säger Andreas Roth.

I podden kommer vi att höra Andreas Roth, Henrik Persson och Thomas Lassi, alla samhällsanalytiker på stadsledningsförvaltningen på Helsingborgs stad.

Spännande diskussioner om framtiden

Podden tar avstamp i analysen, men de följer den inte slaviskt.

– Vi kommer också prata en del på ett mer filosofiskt plan, till exempel hur man bör tänka kring framtiden, om det finns några verktyg som man kan använda eller tankevurpor som är lätta att göra. Det vanligaste sättet som folk tänker sig framtiden är med framskrivning, att man tänker att man tar händelseutvecklingen som den är i dag fast bara lite mer av allt. Det vill vi utmana, säger Andreas Roth.

Lyssna där du brukar lyssna

Podden finns där man brukar lyssna på poddar, till exempel hos Spotify eller Apple.

– Det är viktigt att säga att det här är ett test. Flyger det inte så gör vi något annat. Hittills har vi bara fått bra feedback, trots att vi knappt har hunnit lansera, säger Andreas Roth.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.