Nya regler för sortering av avfall från 1 januari 2024

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Från årsskiftet blir det en del förändringar när det gäller hur du ska sortera ditt avfall. Det gäller bland annat flytande matfett och trädgårdsavfall. En annan nyhet är att NSR tar över drift och skötsel av återvinningsstationerna i Helsingborg.

Sortera ut större mängder flytande matfett

Från 1 januari 2024 ska hushållen sortera ut större mängder flytande matfett (frityrfett, stekfett, matolja) och hälla i en förslutningsbar behållare, till exempel en petflaska. Behållaren ska du helst lämna på återvinningscentralen. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet i stället återanvänds för att producera biogas.

På NSR:s webbplats kan du läsa mer om hur du sorterar mat- och stekfett.

Sortera ut trädgårdsavfall

Den 1 januari 2024 blir det enligt lag också obligatoriskt att sortera ut trädgårdsavfall. Du som har ett hus med en trädgård kan välja mellan att teckna abonnemang för trädgårdskärl eller lämna trädgårdsavfallet på återvinningscentralen. Du kan också ha en egen trädgårdskompost.

På NSR:s webbplats får du reda på hur du skaffar ett eget trädgårdskärl och var du kan lämna trädgårdsavfall.

Lagen innebär även att du inte längre får slänga invasiva växter i restavfallet hemma eller i trädgårdsavfallet. Invasiva växter ska förpackas väl och lämnas på återvinningscentralen där du kontaktar personalen.

På NSR:s webbplats kan du läsa mer om hur du ska hantera invasiva växter.

NSR tar över ansvaret för återvinningsstationerna

Den 1 januari 2024 tar NSR över drift och skötsel av återvinningsstationerna i bland annat Helsingborg. Det innebär att du från årsskiftet gör eventuella felanmälningar till NSR.

På en återvinningsstation kan du som privatperson lämnar förpackningar av papper, plast, metall och glas samt tidningar till återvinning.

På NSR:s webbplats finns information om vad som gäller på en återvinningsstation.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.