Planerad tillsyn mot jordgubbsförsäljare

I maj och juni kontrollerar Helsingborgs stad och Ängelholms kommun jordgubbsförsäljare tillsammans med polisen. Kontrollerna ska gynna skötsamma bärförsäljare och försvåra för oseriösa aktörer.

Bilder tagna under tillsyn mot jordgubbsförsäljare 2024
Bilder tagna under tillsyn mot jordgubbsförsäljare 2024

Det är andra året i rad som Helsingborgs stad och polisen gör en gemensam tillsyn mot just jordgubbsförsäljare.

– Genom att göra kontroller och berätta om dem vill vi uppmärksamma allmänheten på problemen som kommer med oseriösa bärförsäljare, säger Jonas Berg, säkerhetschef på Helsingborgs stad.

Svartjobb och penningtvätt

Förra året ertappades 15 försäljare som saknade tillstånd att stå på kommunens mark. Försäljarna var ofta ungdomar i tonåren och vid ett tillfälle sköttes försäljningen av ett barn under tio år. Samtliga ungdomar saknade anställningsavtal.

Att sälja jordgubbar är ett populärt sommarjobb bland unga, men det är också en bransch där ungdomar riskerar att bli lurade eller utnyttjade. Det förekommer svartjobb, penningtvätt och dåliga arbetsvillkor. Det här pratar dessutom både Helsingborgs stad och polisen om i sociala medier just nu.

– Det här är ännu ett bra exempel på hur polisen och kommunerna kan arbeta tillsammans mot kriminalitet.  För många ungdomar är sommarjobbet det första i arbetslivet och då ska man inte behöva hamna i tråkigheter som kan ställa till det för ungdomen i framtiden, säger Karim Ottosson, polischef i Helsingborg.

Krav på spårbarhet

Eftersom jordgubbar är ett livsmedel finns det dessutom regler för hur de får hanteras.

– Livsmedelsföretagaren ska kunna visa från vem och när jordgubbarna är köpta. Alla livsmedel ska kunna spåras i hela livsmedelskedjan, ”från jord till bord”, säger Olu Lindström, chef för livsmedelskontrollen på Helsingborgs stad.

Om jordgubbarna inte går att spåra är det svårt som konsument att veta varifrån de kommer. Förra året omhändertog Helsingborgs stad 180 liter jordgubbar.

– Genom att hjälpas åt över kommunala och organisatoriska gränser gör vi det ännu svårare för aktörer som inte följer reglerna. Vi vill inte ha kriminell verksamhet på våra gator som utnyttjar ungdomar att jobba under dåliga förhållanden, säger Jonas Berg, säkerhetschef.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.