Så påverkas du av studentfirandet i centrala Helsingborg 5 juni

studentfirande

Onsdag 5 juni är det dags för Helsingborgs studenter att springa nerför Terrasstrapporna. Studentutspringet är en festlig tillställning, men den påverkar dig som rör dig i de centrala delarna av Helsingborg. Du kan till exempel inte köra bil in i eller ut från city klockan 14:00-17:00.

Tusentals gymnasieelever firar studenten tillsammans med sina familjer onsdag 5 juni 2024. Det innebär att det blir mycket folk i centrum. Därför stänger vi området mellan Hälsovägen i norr och Kungstorget i söder helt för all biltrafik, förutom bussar och studentflak, klockan 14:00–17:00.

Tider för skolornas studentutspring

Här kan du se tider för studentutspringet för både kommunala och fristående gymnasieskolor i Helsingborg den 5 juni 2024.

Nytt för i år – Kösystem vid utspringet från Terrasstrapporna

Under eftermiddagen tar sig Helsingborgs studenter traditionsenligt nedför Terrasstrapporna. Utspringet startar klockan 15:00 och beräknas pågå till cirka 16:00.

Kösystemet innebär att när studenterna kommer till Slottshagen och ska ta sig ner för Terrasstrapporna, ställer de sig i en uppbyggd köfålla. Syftet är att färre studenter ska ta sig ner för trapporna på en och samma gång och på så sätt undvika att det sker olyckor.

För att studenterna ska få den plats de förtjänar vid utspringet nedför Terrasstrapporna och Stortorget, och inte riskera att fastna i folkhavet, sätter vi upp staket längs vägen.

Polis, ordningsvakter och annan trygghetspersonal finns på plats för att guida studenter och anhöriga rätt, både i Slottshagen och längs med vägen nedanför trapporna.

Alla studenter kommer givetvis att få sin tid i rampljuset och springa ner för trapporna. Själva utspringet kommer dock att ta något längre tid än tidigare år.

Studentflaken utgår från Hamntorget

Studenternas flak får samma runda som tidigare år. De kör från Hamntorget längs Drottninggatan norrut, in på Kungsgatan via Roskildegatan mot Hamntorget igen. Vi uppmanar alla som rör sig i centrum mellan Hälsovägen och Kungstorget att välja andra vägar eller färdsätt just den dagen.

Så påverkas du

  • Du kan inte köra bil i city mellan Hälsovägen i norr och Kungstorget i söder klockan 14:00-17:00 onsdag 5 juni.
  • Tänk också på att du inte kan heller kan köra ut mellan klockan 14:00 och 17:00 om du har din bil parkerad inom det avstängda området, se kartan nedan.
  • Under hela onsdagen är det förbjudet att stanna längs gator och parkeringar där studentflaken kommer att köra. Det gäller bland annat Kungsgatan, Hamntorget, Roskildegatan och Stortorget.
  • Bussarna kör ordinarie väg i centrum hela dagen, men tänk på att vara ute i god tid.
  • Dig som kör bil hänvisar vi till de parkeringar som finns strax utanför city. Vi har markerat några av dem i kartan nedan, i övrigt se Helsingborgs parkeringskarta.
  • Polis finns på plats för att leda studentflak och hjälpa övriga trafikanter att hitta lämplig väg.
  • Du som inte är student och vill ta dig ner från Slottshagen till Stortorget rekommenderas att ta dig ner via Långvinkelsbacken, då Hallbergs trappor är avstängda under denna period.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.