Så tryggt är Helsingborg visar senaste trygghetsundersökningen

Varje år undersöker polisen och staden hur tryggt helsingborgarna upplever att det är att bo i Helsingborgs kommun. Resultatet av årets undersökning visar på att de upplevda problemen fortsätter att minska. Mer än hälften av de tillfrågade svarade på undersökningen.

Undersökningen visar att känslan av otrygghet i Helsingborgs kommun är oförändrad jämfört med föregående år medan problemindex fortsätter att minska. Problemindex är ett mått på den upplevda tryggheten. Ju lägre problemindex desto tryggare kommun. I Helsingborg har detta index inte varit så lågt sedan 2013, men ligger samtidigt fortsatt över snittet för Sverige.

Både bättre och sämre i bostadsområdena

Resultatet av trygghetsundersökningen visar på förbättringar och försämringar i olika bostadsområden. Det syns en klar förbättring av problemindex på Dalhem, samtidigt som boende signalerar fler problem för Eneborg-Högaborg.

– Tryggheten är en av de viktigaste frågorna för både helsingborgarna och näringslivet. Vi genomför därför den största trygghetssatsningen någonsin i Helsingborg, men vi är också ödmjuka inför att det tar tid att vända utvecklingen. Jag är däremot övertygad om att vi tillsammans med samarbetspartners är på rätt väg, säger Christian Orsing (M) kommunstyrelsens ordförande.

Vi ser en positiv utveckling i flera frågor

Det syns en långsiktigt positiv utveckling i flera trygghetsfrågor. Färre i kommunen anger att de utsatts för så kallade mängdbrott men andelen som anger att de utsatts för våld är på samma nivå som 2023. Färre invånare upplever i år att ungdomsgäng stör ordningen och färre observerar skadegörelse. Men fler anger att de avstått från kvällsaktivitet på grund av otrygghet jämfört med 2023.

– Jag vill rikta ett stort tack till dig som svarat. Undersökningen är vårt kanske viktigaste underlag för att prioritera och förebygga ordningsstörningar och brott i samverkan med polisen, Helsingborgshem och andra parter. Vi behöver känna till och förstå våra utmaningar för att kunna göra något åt dem, säger Jonas Berg, säkerhetschef på Helsingborgs stad.

Under flera år har boende i det krogtäta området från Mariakyrkan till Trädgårdsgatan markerat området som otryggt i trygghetsundersökningen. Som en konsekvens av det anställde Helsingborgs stad under hösten en krogsamordnare som arbetar brottsförebyggande tillsammans med Helsingborgs krogar, HBG City, polisen och flera andra aktörer.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.