Så vill helsingborgarna utveckla Karantänen

Saluhall, vattenland eller kanske ett spa? Över tusen förslag kom in från helsingborgarna när staden efterlyste idéer om vad som ska hända med Karantänens tomt intill Gröningen. Nu går uppdraget vidare till tre arkitektbyråer som ska ta fram var sitt förslag utifrån invånarnas engagemang.

Saluhall, restaurangtorg eller street food står högt upp på helsingborgarnas önskelista över vad det ska bli av tomten Karantänen.

Den 27 februari stängde invånardialogen och över 1 000 invånare hade då tagit chansen att tycka till. Idéerna är både många och kreativa och rymmer allt ifrån vattenland och restauranger till spa och museum. Överst på helsingborgarnas lista står en saluhall. Läs mer om vad helsingborgarna tyckte i dialogfas 1 på webbplatsen Dialog Helsingborg.

Helsingborgarna har ett fantastiskt engagemang

Dialogen handlar om mer än själva byggnaden Karantänen. Totalt omfattar tomten ungefär 5000 kvadratmeter. På frågan om vad staden ska göra med den gamla karantänsbyggnaden är helsingborgarna kluvna. Vissa tycker att den är en skamfläck som borde ha rivits för länge sedan, medan en knapp majoritet anser att den bör renoveras.

– Det har varit ett fantastiskt engagemang. Många helsingborgare har bidragit med både tankar, idéer, bilder, skisser och referenser, säger projektledare Malin Johnsson och får medhåll av demokratisamordnare Karin Falk som arbetar med dialogen.

Efter att invånarna har sagt sitt går nu uppdraget vidare till de tre arkitektbyråer som staden har upphandlat för att ta fram var sitt förslag för platsens utveckling. De tre företagen är Mandaworks från Stockholm, Tengbom från Helsingborg samt ett samarbete mellan Mareld Landskapsarkitekter och Esencial från Göteborg respektive Stockholm.

Helsingborgarna kommer därefter att kunna ta del av och tycka till om arkitekternas förslag under H22 City Expo i en särskild utställning som öppnar i den gamla karantänsbyggnaden.

– Ett steg i taget jobbar vi oss närmare en lösning. Vi kommer så klart inte att kunna möta alla önskemål och förhoppningar, eftersom helsingborgarna tycker olika. Det som ska göras på den här platsen måste längre fram bedömas vara kommersiellt genomförbart. Nu vet vi vad helsingborgarna tycker och ser med spänning fram emot att ta del av arkitekternas förslag, säger exploateringschef Patrik Möller som ansvarar för uppdraget att utveckla tomten för Karantänen.

Helsingborgarnas önskelista för tomten av Karantänen

  1. Saluhall/restaurangtorg/street food
  2. Vattenland, pool, rutschkana
  3. Restaurang/café
  4. Sport, lek och spel
  5. Scen
  6. Plats för att mötas, lära och skapa
  7. Spa och relax
  8. Marint museum
  9. Sjöfartsmuseum