Staden testar att odla blåmusslor i Oceanhamnen

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Drömmer du om en kolonilott? Kan du tänka dig odla mat från havet istället för potatis och morötter? Staden kommer att testa med kolonilotter i havet i Oceanhamnen. Målet är att du ska kunna skörda dina egna blåmusslor.

Havskoloni i Danmark.
Foto: Lars Hestbæk.

I sommar hoppas staden att starta en havskoloni för blåmusslor i Oceanhamnen. Syftet är att öka intresset för havet och de djur och växter som lever där. Idén kommer från Danmark som haft lyckade satsningar inom detta. Tanken är att kolonilotterna ska vara en del av en koloniförening.

– Genom etableringen av havskolonin vill vi främja den biologiska mångfalden i hamnen och öka invånarnas engagemang för den marina livsmiljön. Faller projektet väl ut ser vi framför oss ytterligare kolonier längs med kusten i framtiden, säger Carl Baden, marinbiolog och projektledare i Helsingborgs stad.

Det finns goda förutsättningar för att odla blåmusslor i Oceanhamnen eftersom vattnet är rent och har bra cirkulation.

– Liknande projekt har gjorts tidigare i Sverige men här vill vi testa om musslorna kan odlas för att ätas och inte bara användas i forskningssyfte, säger Johan Persson kommunikatör i Helsingborgs stad.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.