Staden arbetar mot diskriminering med en plan för lika möjligheter
Helsingborgs kommunfullmäktige har den 15 mars beslutat om en plan för lika möjligheter. Planen gäller för perioden 2022–2025. Det kommunövergripande styrdokumentet ska vägleda och driva på stadens arbete för att alla ska ha en god och jämlik livskvalitet oavsett till exempel kön, ålder, funktionsnedsättning, sexuell läggning, religion, etnicitet eller könsidentitet.
– Det finns stora och ökande skillnader mellan olika grupper av invånare i Helsingborg. Det handlar till exempel om hur de upplever trygghet, deras fysiska och psykiska hälsa, inkomst och skolresultat. Som stad ska vi se till att alla invånare får ta del av stadens verksamhet och tjänster, särskilt de som behöver det mest. Det är så vi kan säkra att alla människor får sina rättigheter tillgodosedda och möjligheter att leva ett bra liv, säger Mia Norberg Nguyen som är samhällsstrateg i Helsingborgs stad.
– I arbetet med att förverkliga plan för lika möjligheter kommer samarbetet med föreningar, näringsliv och invånare att vara viktigt. Vi behöver arbeta tillsammans för att motverka diskriminering och skapa lika möjligheter, säger Elin Turesson, samhällsstrateg i Helsingborgs stad.
Åtgärder och prioriteringar
I plan för lika möjligheter finns 17 åtgärder inom en rad olika områden. Åtgärderna är stadens prioriteringar i arbetet och ska skapa möjligheter för en mer öppen, omtänksam och inkluderande stad som är fri från diskriminering.
Exempel på åtgärder som finns i planen:
- Analys: Vi ska genomföra insatser för att ta reda på olika gruppers erfarenheter och upplevelser av service och bemötande i kontakt med våra verksamheter.
- Kommunikation: Vi ska utveckla vårt arbete med tillgänglig, normkritisk och inkluderande kommunikation.
- Inkludera fler: Vi ska arbeta aktivt för att våra verksamheter och dialoger ska nå fler grupper av människor, i synnerhet de som idag deltar i mindre utsträckning.
- Samverkan med civilsamhället: Vi ska i samverkan med civilsamhället utveckla invånarnas möjligheter till rådgivning och vägledning frågor som rör mänskliga rättigheter och diskriminering.
- Förebygga våld: Vi ska stärka det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer.