Staden deltog i lyckad insats mot brottslighet

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Under fyra dagar har polisen och Helsingborgs stad tillsammans med åtta andra myndigheter genomfört Operation Klöver. Det samlade värdet av det som beslagtogs var 9 miljoner kronor. Operationen fick på onsdagen besök av statsminister Ulf Kristersson.

Målet med Operation Klöver 3 var att minska de kriminellas ekonomiska tillgångar genom att samla myndigheters gemensamma resurser. Det har man bland annat gjort genom böter, vite, sanktionsavgifter och stoppa felaktiga utbetalningar.

Under dessa fyra dagar blev det samlade värdet 9 miljoner kronor, pengar som annars skulle kunna gå till kriminell verksamhet och som förhindrar att seriösa företag kan konkurrera på samma villkor.

Polischef Karim Ottosson i Helsingborg är mycket nöjd med operationen:

– Ett av polisen prioriterade uppdrag är att komma åt de kriminellas ekonomiska tillgångar. Vi kan inte ha ett samhälle där vissa lever gott på pengar som inte de ska ha och pengar är ju också drivkraften för kriminella. Med Klöver 3 så vässade vi samarbetet mellan myndigheterna ytterligare och möjligen kan också myndigheterna framöver gå samman utan att exempelvis vi i polisen behöver leda insatsen.

– Det här är visar hur starka vi blir när olika myndigheter arbetar tillsammans. Vi lär oss av varandra och får tillgång till fler verktyg, säger säkerhetschef Jonas Berg i Helsingborgs stad.

Han lägger till att staden även deltar i myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet alla dagar på året.

Kommunstyrelsens ordförande Christian Orsing (M) var även han nöjd med resultatet:

– Operation Klöver 3 är ett skolboksexempel på den kraft som skapas när samhällets goda krafter samverkar mot den organiserade brottsligheten. Samverkan mellan staden och myndigheter behöver växlas upp och bli en ännu naturligare del av ordinarie verksamhet för att slå mot kriminella ekonomiska tillgångar, bidragsfusk och parallellsamhället, säger Christian Orsing.

Staden deltog på flera sätt

Från staden har medarbetare från flera olika förvaltningar och Helsingborgshem deltagit.  Miljöförvaltningen har bland annat gjort tillsyn hos företag, butiker och restauranger. De ingick i den grupp som arbetade mot osund konkurrens. Den gruppens resultat blev drygt 3,2 miljoner kronor. En annan grupp arbetade med felaktigt utnyttjande av bidragssystemet under ledning av Försäkringskassan. De gjorde bland annat hembesök och upptäckte flera skenskilsmässor. Den gruppen drog in 1,5 miljoner kronor.

För en mer detaljerad genomgång av resultatet läs mer här. 

Intresse från regeringen

Insatsen är den tredje gången Operation Klöver genomförs. Sättet att arbeta tillsammans över myndighetsgränser är intressant för många andra. Årets operation besöktes av statsministern Ulf Kristersson, som var imponerad av arbetet. Statsministern besökte staben på brandstationen i Bårslöv och deltog vid fordonskontroller vid E6:an.

Polisen, Christian Orsing och Ulf Kristersson under Operation Klöver 2023.
Cristofer Velden, operationsledare för Klöver på polisen, kommunstyrelsens ordförande Christian Orsing och statsminister Ulf Kristersson .

Staden arbetar mot organiserad brottslighet

Att arbeta mot organiserad kriminalitet är något som flera förvaltningar gör. Det handlar om att skattepengarna ska gå till det som det avsett till och inte till företag och personer som fuskar. Det har visat sig att förvaltningar som anställt personer som ska kontrollera detta har tjänat in sin lön på bara några månader.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.