Staden omhändertog 180 liter jordgubbar vid kontroller

Under juni har Helsingborgs stad tillsammans med polisen kontrollerat tillfälliga jordgubbsförsäljare. 15 försäljare saknade tillstånd att stå på kommunens mark och staden omhändertog 180 liter jordgubbar. Vid ett tillfälle sköttes försäljningen av ett barn under 10 år.

Under juni månad hjälptes Helsingborgs stad och polisen för första gången åt att kontrollera jordgubbsförsäljningen. Under tre dagar besökte poliser och miljöinspektörer 15 försäljare som stod på Helsingborgs stads mark. Ingen av dessa hade sökt tillstånd för att stå på kommunens mark och bedriva försäljning. Helsingborgs stad omhändertog totalt 180 liter jordgubbar, eftersom försäljarna och deras leverantörer inte var registrerade som livsmedelsföretag hos miljönämnden.

– Det bidrog till att jordgubbarna inte kunde spåras. Livsmedelsföretagaren ska kunna visa från vem och när jordgubbarna är köpta. Alla livsmedel ska kunna spåras i hela livsmedelskedjan, ”från jord till bord”, säger Olu Lindström, chef för livsmedelskontrollen på Helsingborgs stad.

Unga försäljare utan anställningsavtal

Försäljarna var ofta ungdomar i tonåren, samtliga ungdomar saknade anställningsavtal. En försäljare hade inte fyllt 10 år och fick hämtas av sina föräldrar.

– Detta är ytterligare ett exempel på hur vi alla riskerar att gynna den organiserade brottsligheten. Vi vill köpa svenska närproducerade produkter men blir lurade och får i stället jordgubbar från andra länder och där förtjänsten hamnar i fickorna på kriminella nätverk. Jag uppmanar till att inte köpa midsommarens jordgubbar från stånd på p-platser och längs vägkanter där det inte klart framgår varifrån jordgubbarna kommer och om man har tillstånd att sälja livsmedel, säger Jonas Berg, säkerhetschef på Helsingborgs stad.

Kontrollerna utfördes av Helsingborgs stads miljöinspektörer och upplåtelseansvarig tillsammans med polisen.

– Vi har tidigare gjort dessa kontroller på egen hand, men när vi hjälps åt får vi många fler och bättre verktyg att ta till. Samarbete mellan myndigheter är vägen framåt för att företag ska konkurrera på lika villkor. Vi är mycket nöjda med samarbetet med Helsingborgs stad, säger polisen Andreas Wielgosz.

Tips till dig som ska handla jordgubbar

  • En tumregel är att enbart swisha till företagsnummer, som börjar på siffrorna 123.
  • Den enda kommunala marken där det är tillåtet med jordgubbsförsäljning i Helsingborgs centrum är på våra saluplatser, som finns på Rådhustorget och Gustav Adolfs torg. Lägger du märke till en jordgubbsförsäljare på annan plats? Anmäl detta i appen ”Ett bättre Helsingborg.

Läs om polisens insats mot illegal jordgubbsförsäljning i Bergslagen.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.