Staden sparar energi och pengar genom att dra ner på vinterbelysningen

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

I vinter tänder staden säsongsbelysningen en vecka senare och släcker den en månad tidigare. Detta görs för att hålla förbrukningen och kostnaden nere.

Säsongens vinterbelysning Vinterljus tänds i år den 7 november, vilket är en vecka senare än vanligt. Vinterljus släcks den 31 januari, en månad tidigare än vad som är brukligt.

Belysningen som används till Vinterljus består av energisnåla LED-lampor, vilket gör att varje installation drar väldigt lite ström. Ett upplyst träd drar 43 watt, alltså mindre än en vanlig glödlampa.

– Vi sparar inte mycket på att släcka, men det är ett viktigt symbolvärde i att vi drar vårt strå till stacken. Vi hoppas det får helsingborgarna att tänka på vad de själva kan göra, säger Elisabet Lindberg, ansvarig för Vinterljus.

Belysning kan öka tryggheten

Att lysa upp Helsingborg under den mörkaste årstiden ger en trevlig stämning men kan också öka känslan av trygghet. Två lyckade exempel på detta är ljusslingorna i träden på promenadstråken uppför Landborgen och ljusslingorna i körsbärsträden på Furutorpsplatsen.

– Det handlar dels om belysningen men också om att fler personer rör sig där för att titta på belysningen. Mer folk på en plats ökar känslan av gemenskap och trygghet. Det sparar vi inte in på, säger Elisabet Lindberg, ansvarig för Vinterljus.

Över 90 procent av belysningen i Vinterljus är sammankopplad med gatubelysningen. Tidigare år har staden provkört vinterbelysningen tidigare på hösten och sedan startat den samtidigt i hela kommunen. I år skippar staden att testa vinterbelysningen för att undvika onödigt slitage och elförbrukning. Vinterbelysningen tänds i år från centrum och utåt, med start på Drottninggatan och Järnvägsgatan.

– Vi ber helsingborgarna om tålamod. Det kommer att ta lite tid att få allt tänt i år. Vi tar det efterhand för att spara, säger Elisabet Lindberg.

Mörkare innan belysningen tänds

Staden har också ställt in så att gatubelysningen tänds senare på kvällarna och slocknar tidigare på morgnarna.

– Det kommer att märkas att det är lite mer skymning innan både vinterljuset och vanliga lyktstolpar tänds. Det kan tyckas lite med en kvart hit eller dit, men sett till hela stan sparar vi mycket pengar och energi på det, säger Elisabet Lindberg.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.