Staden tar hjälp av hundar i tjänsten

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Stadens socialförvaltning testar att jobba med vårdhundar. Både i samband med att personer besöker socialtjänsten, i samtal med barn och unga och på stödboende. Resultatet har varit så lyckat att socialförvaltningen nu ska utbilda medarbetare till hundförare.

Chili är en av stadens vårdhundar.

Staden har tillsammans med Vårdhundskolan testat att ha med hundar både på stödboenden för vuxna, i samtal med barn och unga och i möten med personer som besöker socialtjänsten. Hundar kan bidra till att minska ångest och fungerar lugnande. Socialförvaltningen kommer använda hundarna som en del av verksamheten från och med hösten 2023.

Stora fördelar med vårdhund/tjänstehund

– Hundarna öppnar upp för samtal, de kan vara den där lilla skillnaden som gör att det svåra samtalet ändå blev lite lättare, säger projektledare Maria Jäger. En hund sänker stressnivån i kroppen och att klappa en hund har en otroligt lugnande effekt på människor. I arbetet med barn med funktionsvariationer kan hunden ha väldigt stor inverkan på måendet och öppna upp för samtal som tidigare inte varit möjliga. Jag tycker också att det är ett fantastiskt verktyg att använda och att det kan avdramatisera även de allra tuffaste samtalen som ibland behöver göras. Jag ser ett stort värde för invånarna att ha med en tjänstehund när de ska träffa sin handläggare.

Staden ställer såklart krav på både hundförare och hund. Först och främst ska hunden lämplighetstestas av Vårdhundskolan. Det är även krav på utbildning under nio månader samt fullgjord praktik. Varje hund har 100 praktiktimmar.

Utbildar medarbetare till hundförare

För tillfället blir det två hundförare och två hundar i tjänst på stadens socialförvaltning.

– Jag har två medarbetare som ska jobba som hundförare i höst med sina egna hundar, säger Lisbeth Davidsson, verksamhetschef. Det är ett bra sätt att avdramatisera och göra socialtjänsten lite mer tillgänglig och välkomnande. Hundar och djur överhuvudtaget är ett väldigt bra sätt att bygga tillit och förtroende. En stor fördel är att det är våra egna medarbetare som är hundförare. Det innebär att de kan gå in som medhandläggare. Och så blir det lite mer personligt också.

Se film om satsningen

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Se film om satsningen på vårdhundar på Youtube.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.