Stadens nya rev i Oceanhamnen får namnet Varvsrevet

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

I december gick Helsingborgs stad ut på sociala medier och bad om hjälp med att namnge det konstgjorda revet i Oceanhamnen. Intresset var stort och 155 förslag kom in från helsingborgarna. Nu har stadsbyggnadsnämnden bestämt att det vinnande förslaget är Varvsrevet, ett namn med koppling till hamnens historia.

Foto: Marko T Wramén

Namnet Varvsrevet föreslogs av fyra personer. Andra förslag var Oceanrevet, Hamnrevet och Djungelrevet.

Revet ger djuren i havet säkra gömställen

Varvsrevet skapades med meterstora, runda stenblock i februari 2022 genom ett samarbete mellan miljöförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

Syftet med revet är att flytta livet i havet närmare ytan, så att besökare kan se och uppleva det från kajkanten. Samtidigt skapar revets växter skydd och säkra gömställen för djuren i havet. Nu efter ett år planerar staden att undersöka vad som bosatt sig där.

– Vi vet redan att revet får sommargäster i form av fiskyngel, krabbor och vad vi kallar havets sommarblommor – tarmtång och grönslick. Men nu vi vill undersöka vilka arter som bor på revet året runt, säger Stina Bertilsson Vuksan, marinbiolog på miljöförvaltningen i Helsingborgs stad.

En av stadens innovationer

Varvsrevet är ett innovationsprojekt och del av miljöförvaltningens initiativ Havet är din granne.

Målet med initiativet är att skapa livskvalitet, främja biologisk mångfald och ge fler på land möjlighet att komma närmare våra grannar under ytan.

Initiativet Havet är din granne omfattar också:

  • Havoteket som var en besökspaviljong under H22 City Expo.
  • De levande havsväggarna i Oceanhamnen. De består av strukturplattor som monterats på kajen för att bidra till mer liv.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.