Tryggheten ökar enligt omfattande undersökning
Varje år frågar polisen helsingborgarna hur de upplever tryggheten i kommunen. Resultatet av årets undersökning visar på en klar förbättring. Polisen har i år, med hjälp av staden, skickat enkäten till mer än dubbelt så många helsingborgare jämfört med 2022.
Polisen frågar varje höst hur de som bor i Helsingborg ser på tryggheten. I år har polisen i samarbete med stadens statistiker sett till att enkäten gått ut till alla Helsingborgs stadsdelar och byar.
– Genom att fråga hela 11 100 helsingborgare får vi en bättre bild av läget i Helsingborg. Det ger oss möjlighet att göra mer bastanta statistiska analyser, säger samhällsanalytiker Henrik Persson.
Resultatet ger flera positiva signaler. I år är det som kallas för ”samlat problemindex” på sin lägsta nivå sedan 2013. Den konkreta känslan av otrygghet har minskat tydligt i Helsingborg, även om den fortsatt är förhöjd jämfört med perioden före 2016.
– Vi gör nu en mycket omfattande satsning på tryggheten i Helsingborgs stad. Tillsammans med polisen ska vi försvåra för brottsligheten och minska otryggheten. Det är upplyftande att tryggheten ökar, men samtidigt återstår mycket arbete. Det finns ingen snabb och enkel lösning på detta, utan det krävs metodiskt långsiktigt arbete, säger Helsingborgs stads säkerchef Jonas Berg.
Positiv trend för Drottninghög
Stadsdelarna Drottninghög och Planteringen sticker ut på ett positivt sätt i undersökningen, här upplever de tillfrågade att trygghetsproblemen är mindre och färre.
– På Drottninghög har Helsingborgshem, staden, polisen och invånarna under många år samarbetat för att vända utvecklingen. Området upplevs idag som tryggare och vi behöver fortsätta på den inslagna vägen där olika aktörer bidrar med olika verktyg både i förebyggande och trygghetsskapande arbetet, säger Samir Kafedzic, projektledare för projekt DrottningH.
Analys ska förklara problemen
Trots den allmänna positiva trenden känner sig helsingborgarna fortsatt mindre trygga än invånarna i Sverige som helhet. Stadens statistiker har jämfört resultaten i årets trygghetsundersökning mot data från andra källor. Därigenom har staden fått fram sannolika förklaringar på exempelvis varför invånarna i City upplever sig betydligt mindre trygga ute kvällstid än på andra håll i staden: här verkar stök och bråk på gatan samt narkotikapåverkade och berusade personer utomhus spela en stor roll.
– Tack vare analysen kan vi och polisen bli mer träffsäkra i de insatser vi sätter in för att öka upplevelsen av trygghet, säger säkerhetschef Jonas Berg.
En sammanfattning av undersökningen finns att läsa här (pdf 1,3 MB).