Vi gallrar bokträd i Pålsjö skog för att främja ekarnas överlevnad

Pålsjö skog, ett av Helsingborgs 22 naturreservat, är ett älskat friluftsområde. I oktober inleder vi ett viktigt naturvårdsarbete för att främja ekarnas långsiktiga överlevnad, i enlighet med skötselplanen för Pålsjö naturreservat och med hänsyn till den känsliga naturmiljön. Arbetet innebär att vi genomför frihuggning, där bokträd som skymmer solen gallras bort för att skapa bättre förutsättningar för ekarna. Går allt som planerat är vi klara i december.

Därför gör vi detta

Ekarna är en central del av den biologiska mångfalden i Pålsjö naturreservat. För att växa och må bra behöver de gott om solljus, men på vissa platser hindras ljuset av höga bokträd. Detta kan hota både ekarnas tillväxt och ekosystemets balans. Utan tillräckligt med ljus riskerar ekarna att försvagas på och sikt dö ut. Därför tar vi bort vissa bokträd, så att ekarna kan få det ljus de behöver för att fortsätta bidra till livsmiljön för många arter, inklusive insekter, fåglar och svampar.

Åtgärderna vi nu gör i Pålsjö skog är till stor del finansierade av Ingrid och Staffan Fries stiftelse för Pålsjö skog.

Så påverkas djurlivet

Arbetet är planerat för att minimera störningar på det lokala djurlivet. Vi tar hänsyn till fågelsäsonger och andra faktorer, så att arbetet påverkar djuren i området så lite som möjligt. På längre sikt kommer den här insatsen att gynna både växt- och djurlivet genom att skapa bättre livsmiljöer för dem.

Så påverkar arbetet dig

Vi gör vårt bästa för att minimera störningar, men under arbetet kan det tidvis förekomma:

  • buller från maskiner, som används för att genomföra arbetet.
  • tillfälliga avstängningar av stigar och områden i närheten av arbetsplatsen för att säkerställa säkerheten för besökare. Vi ber dig att respektera skyltning och instruktioner från personal på plats.

Arbetet startar i oktober 2024. Går allt som planerat är vi klara i december, men tidplanen kan påverkas av väder och andra faktorer.

Ingrid och Staffan Fries stiftelse för Pålsjö skog

Efter en generös donation år 2020 inrättades Ingrid och Staffan Fries stiftelse för Pålsjö skog. Det sägs att Ingrid, som växte upp på Tågaborg, älskade att leka och vandra i naturen. Det kan vara anledningen till hennes vilja att bevara och utveckla Pålsjö skog för framtiden. Enligt Ingrids önskemål används avkastningen från stiftelsen till:

”vidmakthållande och förnyelse av trädbeståndet, annan vegetation och faunan i Helsingborgs Pålsjö skog, till fromma för natur och människor.”

Donationen är ett välkommet tillskott till Pålsjö skog, som för många är stadens käraste rekreationsområde.

Stiftelsens målsättning är att Pålsjö skog ska vara en frisk skog med ett rikt djur- och växtliv, samt med en större areal trädbevuxen mark än idag. Området ska vara tillgängligt och till glädje för invånarna i Helsingborg och gäster som besöker staden.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.