Spel möter rörelse i Sveriges första träningsanläggning för gamers

På den prisade träningsanläggningen Fuzed, som är Sveriges första i sitt slag, möter gaming sport. Konceptet är en aktiv livsstil där ungas intresse för e-sport/gaming kombineras med fysisk aktivitet och hälsosam kost. Syftet är att främja ungdomars fysiska och psykiska hälsa.

Fuzed är ett sätt att angripa flera utmaningar som fritidsverksamheten och samhället står inför. Dagens unga ägnar allt mindre tid åt fysisk aktivitet och många killar och tjejer som är gamers har saknat en fysisk plats att gå till. Fuzed invigdes 2022 och är ett samarbete mellan Helsingborgs stad och företaget Fuzed.

Besökarna har hittat hit
Bara några månader efter öppnandet har Fuzed lyckats samla 4 700 medlemmar, och intresset ökar hela tiden.

– ”Vi hade ingen aning om att det skulle vara så högt tryck och det visar på att helsingborgarna har längtat efter ett ställe som Fuzed. Det är många som bokar in sig för att ha en kväll tillsammans med vänner. I stället för att sitta hemma och prata med varandra digitalt så kommer de till oss och spelar tillsammans, säger Felicia Nilsson, projektledare på Fuzed.”

För att få spela på Fuzed behöver ungdomarna vara medlemmar, men både medlemskap och drop-in är gratis. Majoriteten av de som kommer till Fuzed är från Helsingborg men det kommer även besökare från andra kommuner.

– ”Vi har fått otroligt bra respons, både från ungdomar och vuxna. Det har varit stort intresse för vår verksamhet från personer i alla åldrar, säger Felicia Nilsson.”

Prisades på Idrottsgalan

Fuzed fick i januari, utmärkelsen ”Årets peppare 2023”. Priset delades ut av H. K. H. Prins Daniel i samarbete med Generation Pep och Riksidrottsförbundet, och juryn motiverade vinsten på följande sätt:

Årets vinnare har kombinerat ungas digitala intresse med den traditionella fysiska arenan på ett modigt, innovativt och gränsöverskridande sätt. En mötesplats för barn och unga som skapar möjlighet till rörelseglädje och en mer hälsosam livsstil i en digital värld.

Läs mer om utmärkelsen på Helsingborg.se: FUZED vinner utmärkelsen Årets Peppare 2023 | Helsingborg.se

– Det är väldigt många olika aktörer både i och utanför Helsingborg som vill skapa samarbeten med oss. Allt från skolor, idrottsföreningar och andra förvaltningar har visat intresse för verksamheten och visionen. Det var många som kontaktade oss under hösten, men det är ingenting jämfört med hur många som kontaktade oss efter att Fuzed fick ta emot priset som Årets Peppare. Vi vill erbjuda fler typer av aktiviteter under 2023 och bygger hela tiden nya samarbeten för att det ska bli så bra som möjligt. Just nu etablerar vi en isyta, vägg i vägg med E-sporten och sportgolvet. Den ska ge plats åt både föreningar och fritidsåkning och ska stå färdig årsskiftet 2023/2024, säger Maria Jönsson, innovationsledare, Helsingborg stad.

Sport, dans och nyttig mat

Fuzed har ett sportgolv. Skillnaden på det sportgolvet och ett sportgolv i en idrottshall är att det är ett LED-golv. Det innebär att linjerna i olika sporter lyser upp underifrån. Det går att kontrollera vilka linjer som syns med hjälp av en touchskärm på väggen. Vill de unga spela fotboll så trycker de på fotboll och då är det endast fotbollslinjerna som syns. Samma sak om de vill byta till basket, innebandy eller badminton. Det finns även ett bra ljudsystem så vill de använda golvet för dans så går även det utmärkt.

– ”På Fuzed vill vi kombinera gaming med fysisk aktivitet och bra kost. Det är därför där finns ett sportgolv och ett café som inte säljer snacks eller godis. Istället finns det smoothies, fullkornsmacka och olika sockerfria drycker, säger Maria Jönsson.”

Mer om Fuzed 

Anläggningen är utrustad med:

  • 16 gamingrum med 80 gamingdatorer.
  • Nordens första sport-led-golv.
  • 10 stycken simracing-riggar (en typ av racingsimulator som efterliknar verklig racing). Här kan besökare testa att köra Formel1, Rally, Drifting och Street Race.
  • Sociala ytor där medlemmar kan umgås.

Mer information 
Fuzed, en hälsosam spelhall vill nå unga som annars inte går ut, läs mer på Helsingborg.se. Hälsosam spelhall vill nå unga som annars inte går ut | Helsingborg.se

Läs mer om Fuzed på Fuzed.com. 

Se film om Fuzed
Se film om träningsanläggningen på Youtube. 

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.