Årets operation Klöver drog in 40 miljoner

Har du hört talas om operation Klöver? I år bidrog det till att dra in 40 miljoner kronor. Operationen arrangerades för fjärde gången av polisen i Helsingborg och förutom Helsingborgs stad deltog flera myndigheter.

Operation Klöver har fokus på osund konkurrens. Under fem dagar under september och oktober har stadens inspektörer kontrollerat olika verksamheter såsom avfallstransporter, butiker, restauranger, producenter, grossister, frisörer, massagesalonger och föreningar. Det har resulterat i att samhället kunnat dra in över 40 miljoner kronor, en ökning med närmare 31 miljoner kronor jämfört med den förra insatsen.

Avsikten med Klöveroperationerna är att ”gå efter pengarna” i kriminell sektor, även om en del kan handla om exempelvis böter och viten. I summan ingår även bland annat förelägganden, sanktionsavgifter, återkrav, stoppade utbetalningar, utmätningar och andra kostnader.

Fortsätter arbeta för ett tryggare och säkrare Helsingborg

– Det här visar den styrka vi uppnår när samhällets goda krafter samverkar mot den organiserade brottsligheten. Genom att växla upp samverkan mellan staden och myndigheter och integrera den i ordinarie verksamhet kan vi sätta stopp för välfärdsbrott, osund konkurrens mellan företag och strypa den kriminella ekonomin. När vi krokar arm med myndigheterna kan vi slagkraftigt försvåra för kriminell verksamhet i Helsingborg, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Orsing (M) och fortsätter:

– Vi ska fortsätta arbeta för ett tryggare och säkrare Helsingborg. Det ska vara mycket jobbigt och svårt att vara kriminell i Helsingborg, säger han.

Kronofogden är en av de myndigheter som medverkat i insatsen och noterade 3,5 miljoner kronor i utmätta tillgångar. I den summan ingår 46 utmätta fordon, kontanter, verktyg, klockor, golfklubbor och en truck.

En stor del av totalsumman på närmare 40,1 miljoner kronor kommer från ett större narkotikabeslag.

– Ju bättre vi myndigheter blir på att samarbeta, desto svårare gör vi det för kriminella som försöker utnyttja bidragssystemen eller snedvrida konkurrensen. Under insatser som Klöver använder vi hela vår gemensamma verktygslåda och det ger oss en väldig kraft. Vi sänder också budskapet att i Helsingborg ska det vara svårt att begå brott, här är risken stor att bli upptäckt, säger stadens säkerhetschef Jonas Berg.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.