Att vara volontär är inte för alla

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Som volontär gör du en insats för andra människor utan att få betalt för det. I stället blir du rik på nya upplevelser, erfarenheter och relationer. Möt Britt-Marie Linde, en av stadens engagerade volontärer.

Britt-Marie Linde är volontär i Helsingborgs stad

Jag träffar Britt-Marie på Träffpunkten i Rydebäck en iskall måndag  i november. Hon håller just på att avsluta dagens lektion i avancerad italienska när jag knackar på dörren.

Britt-Marie är en aktiv pensionär med minst sagt många järn i elden. Hennes brinnande intresse för språk började tidigt och har löpt som en röd tråd genom livet. Idag är hon mån om att hålla alla språken hon lärt vid liv. Engelska, tyska, franska och italienska.

Förutom uppdraget att vara cirkelledare i italienska, har Britt-Marie många andra spännande volontäruppdrag i bagaget.

2014 var året då hon av en ren slump öppnade dörren för det första uppdraget.

Hur kom det sig att du blev volontär?

– Det var verkligen inget jag gått och tänkt på eller planerat, men det var i samband med Eurogym 2014 som skulle hållas på Helsingborg Arena. Döttrarna till mina italienska vänner i Piemonte utövade denna gymnastikform och en i delegationen, ledarens syster Maria Pia Revello, blev sjuk. Jag fick överta brickan och var med truppen hela tiden.

Jag fick också frågan om jag ville tåga in på Helsingborgs Arena tillsammans med truppen. Jag svarade ja. Det var så häftigt! Rolig kuriosa är att de här dagarna fick jag heta Maria Pia Revello, som det ju stod på nyckelbandet runt min hals. Det var också under Eurogym som jag kom i kontakt med andra volontärer från Helsingborgs stad och fick upp ögonen för verksamheten, berättar Britt-Marie.

Du har också varit mentor åt en kille från Irak. Vill du berätta?

– Det stämmer. Jag blev mentor för en kille 2016 som kom hit ensam. Han var 16 år. Genom Helsingborgs stad fick han sin första lägenhet på Fredriksdal och jag tog honom under mina vingar och stöttade så gott jag kunde i alla praktiska frågor, och med språket.

Mentorsuppdragen varar ungefär i 1,5 år men vi har fortfarande kontakt. Det går inte att släppa. Vid ett tillfälle frågade han mig om han fick uppge mig som närmsta anhörig, varpå jag svarade självklart! Han gick klart skolan, tog studenten och studerar nu vidare och jobbar extra inom vården. Drömmen är att bli sjuksköterska.

Jag glömmer aldrig orden han skrev till mig för några år sedan: ”jag önskar att jag kunde välja dig som min mamma”, berättar Britt-Marie leende.

Tack för att du delar med dig Britt-Marie. Snacka om att göra skillnad och vara en trygg famn för någon annan.

Hur ser framtiden ut? Vad blir ditt nästa uppdrag?

– Jag har faktiskt anmält mig till VM i dragkamp på Helsingborg Arena som går av stapeln den 6-12 februari, det verkar spännande! Och så har jag önskat att få stå i entrén och välkomna alla härliga besökare från världens alla hörn, säger Britt-Marie.

Så, behöver man vara femspråkig för att bli volontär?

– Nej absolut inte, men man måste vara nyfiken och lite sugen på att träffa andra härliga människor, avslutar Britt-Marie.

Vill du bli rik på nya upplevelser?

Eller känner du någon som vill engagera sig?

Som volontär i Helsingborg gör du en insats för andra människor utan att få betalt för det. I stället blir du rik på nya upplevelser, erfarenheter och relationer. En möjlighet att möta människor som du kanske inte hade träffat annars.

Ditt uppdrag väntar på dig

I Helsingborg är många personer aktiva som volontärer i olika frivilliga insatser, både inom kommunens verksamheter och inom föreningar och organisationer. Engagemang Helsingborg gör det enkelt för dig att engagera dig ideellt och hitta uppdraget som passar just dig.

Här kan du läsa mer om de uppdrag som är aktuella just nu:
https://helsingborg.se/omsorg-och-stod/engagera-dig-som-volontar-i-helsingborg/

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.