Den bästa kWh är fortfarande den som inte används

Vet du om att du kan få tips och råd av stadens energi- och klimatrådgivare? Att sänka dina elkostnader handlar inte alltid om vad du använder elen till och hur du gör det utan även när. Här får du tips om vad du kan tänka på för att få ned kostnaderna.

Energi- och klimatrådgivare Ewa Sylegård
Energi- och klimatrådgivare Ewa Sylegård

– Den bästa kilowattimmen är alltid den som inte används. Även om själva elpriset är lågt och ibland på minus. Dina vanor hemma styr ganska mycket vad du får för elfakturor. Även om elpriset kanske är lågt så tillkommer för varje köpt kilowattimme energiskatt och moms samt nätavgifter. Därför är det alltid bra att spara på energi och att göra det till en god vana. Det har du nytta av när elpriset är högre, säger energi- och klimatrådgivare Ewa Sylegård.

Uppvärmningen är den största energikostnaden

Om du äger en villa så betalar du själv för husets uppvärmning, vilket är den största energikostnaden. Då har du stora möjligheter att spara. En grad svalare ger dig drygt 5 procent lägre uppvärmningskostnader. Detsamma gäller varmvatten, men tänk på att du inte kan sänka för mycket på grund av risk för legionella.

Vill du ha bättre koll på vad just du kan göra?

Kontakta stadens energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är både opartisk och gratis. Ta kontakt via formuläret på helsingborg.se så ringer en rådgivare upp dig. 

Av rådgivaren får du veta vad just du kan göra och hur du på bästa sätt sänker dina energikostnader. Vad var och en kan göra varierar mycket, men alla kan göra något.

– Är du intresserad och vill vara aktiv, kan du exempelvis byta till timprisavtal. Det innebär att du betalar det elpris som gäller i just i den stunden du använder elen. Det är lätt att röra samman timpris och rörligt pris. Ett rörligt elprisavtal följer även det elprismarknaden, spotpriset, men resultatet blir inte detsamma. Det är alltid bra att hålla dig till de timmar då elpriset är lågt för det är ett tecken på god tillgång i elsystemet. Men har du ett rörligt avtal delar du din användning med övriga kunder hos elhandlaren, som har samma avtal som du. Det innebär att allas elanvändning läggs i samma korg och sedan delar ni på kostnaden. Med timpris har du din egen korg, säger Ewa Sylegård.

Fler tips på hur du kan minska elkostnaderna

Det finns massor med små sätt att spara energi i vardagen. Det handlar för det mesta om hur du gör saker.

–Att fylla diskmaskin och tvättmaskin och köra ekoprogram är bra. Ännu bättre är att undvika torktumlare när det går. Att ha rätt temperatur i kyl och frys, använda eftervärme i ugn och på platta och ha lock på grytan är andra små sätt. Tänk på att leta efter och stänga av allt som drar energi när du inte använder det. I synnerhet om prylarna är varma och det inte är syftet med dem. Är du nyfiken på hur mycket dina prylar drar hemma kan du låna en energimätare på biblioteket. Den där plattången du brukar använda kanske drar energi utan att ens vara igång. Så se till att dra ut sladdar. Det är en generellt också en bra säkerhetsprincip, säger Ewa Sylegård.

Här kan du se en film på Youtube om hur du kan upptäcka energitjuvarna i hemmet och dra ner på kostnaderna.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Mer om energi- och klimatrådgivningen

Helsingborg har tre energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är till för alla boende, föreningar och företag i Bjuvs, Båstads, Helsingborgs, Höganäs, Åstorps och Ängelholms kommuner.

– Att hitta energitjuvar och hjälpa till med att välja uppvärmningskälla, energieffektivisera hus, prata om solceller och vilka stöd och bidrag som finns är vanliga frågor som vi rådgivare får. Vi pratar även gärna om energiberedskap. Alla är välkomna att höra av sig till oss, säger Ewa Sylegård.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.