Energi- och klimatrådgivaren tipsar om hur du håller det svalt inomhus

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Det är varmt sommarväder nu. För att du ska må bra i värmen är det viktigt med svalka.  Stadens energi- och klimatrådgivare tipsar om vad du kan göra för att hålla det svalt inomhus.

Att använda fläktar är ett sätt att svalka sig.

Skärma av

Bästa effekt är alltid att se till att solen inte strålar in genom fönstret. Avskärmning utomhus som exempelvis med markiser är mest effektivt, men även persienner och gardiner inomhus hjälper till.
Kyltrix: Använd skuggplast eller annan självhäftande film, som kan tas bort, på utsidan av fönstret.

Vädra och dra nytta av frikyla

Håll stängt ut är det är varmt på dagen. När det är svalare ute om kvällen, öppna upp och släpp in sval luft. Du får även en svalkande känsla om det är sommarbris ute. Då kan du öppna upp så snart det är lika varmt inne som ute. Finns det en svalare sida, börja med den och skapa sedan tvärdrag. Har huset en källare håller den sig svalare längre. Det är en bra plats för ett sommarsovrum.
Kyltrix: Sov på golvet. Det är alltid lite svalare.

Använd fläkt

Fläkten gör inte luften svalare, men kan kännas behagligt svalkande och hjälpa till att dra in sval luft om kvällen. Men så fort den inte behövs, dra ur kontakten för ökad säkerhet.
Kyltrix: Kombinera kylklampar med fläkt. Placera klamparna framför fläkten så kyls luften ned något.

Stäng av värme och prylar som inte används

Det kan vara element eller golvvärme som står på, belysning eller spillvärme från prylar som inte används, till exempel datorer och skärmar. Dra ur kontakten så är du helt säker.

Autoläge på värmepumpen?

Om du använder komfortkyla med din värmepump, kolla så den inte står i autoläge utan endast för att kyla. Och var extra noga med att rengöra filtren när fläkten går kontinuerligt.

Har du skaffat värmepumpen för att spara energi och pengar, tänk på att komfortkylan äter upp besparingen. Använd frikyla så långt det går.

Energimärkning på prylar som kyler

Hur energismarta prylarna är kan du se på energimärkningen när du handlar. Mest effektiva valet är A och det finns portabla luftkonditioneringsapparater som håller måttet. De portabla som är vattenkylda har inte märkning.

Kyla med fukt

Luftkonditionering som kyler med vatten är inte anpassade för svenska varma dagar med hög luftfuktighet. Det är avdunstningen som kyler och den fungerar bäst när det är torrt ute. Med torr hetta kan fukt kyla.
Kyltrix: Är det torr värme, sänk frikylan lite till genom att placera fuktigt tyg i fönsterdraget.

Mer information

Vill du veta mer, få personligt anpassade råd eller har andra frågor om energi som exempelvis solceller, läs mer och kontakta kommunens energi- och klimatrådgivning. 

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.