Helsingborg får två nya temalekplatser

Barnen har fått bestämma vilket tema de vill att nya lekplatsen på Adolfsberg ska få. Här är Cecilia Fredriksson, samhällsplanerare i Helsingborgs stad, mitt i en livfull dialog med en grupp förskolebarn.

För några veckor sedan kunde barn och unga i Helsingborg ge förslag på tema till den stora lekplatsen på Adolfsberg, som ska göras om. Nu har de sagt sitt: Adolfsbergs nya lekplats kommer att få djur- och naturtema! Vi passar samtidigt på att berätta att lekplatsen på Wienertorget på Planteringen också ska rustas upp, och att den kommer att få rymdtema – ett tema som också var mycket populärt bland de inkomna förslagen.

Den stora lekplatsen på Adolfsberg, av en del kallad ”stora lekan” eller ”papegojlekplatsen”, ska göras om. Från 30 januari till och med 19 februari i år kunde barn och unga rita och skriva förslag på vad de tycker att den nya lekplatsen ska få för tema – och närmare 500 förslag kom in! En projektgrupp i Helsingborgs stad valde ut de fem mest önskade förslagen. Bland dessa fem fick sedan elever och förskolebarn på Adolfsberg rösta fram sin favorit. Tema enhörningar respektive fordon låg bra till, men allra flest röster fick djur och natur!

– Det har varit en så rolig process att få be Helsingborgs lekexperter om hjälp och att få del av deras kreativa tankar och teckningar. Vi är igång med att rusta upp hela grönstråket längs Adolfsberg, Sofieberg och Ragnvalla. Att få göra om den omtyckta – men slitna – lekplatsen till en ny, som barnen själva fått rösta fram, blir pricken över i! säger Josette Dahlin, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

Även lekplatsen på Wienertorget på Planteringen ska rustas upp. I just det projektet har inte barn fått lämna in förslag, men vi vet sedan tidigare dialoger att rymden är ett önskat tema – vilket också framgick av de förslag som kom in till lekplatsen på Adolfsberg.

– Just rymden har varit det absolut mest önskade temat hos barn som vi träffat i våra olika dialoger. Så det känns jätteroligt att det nu blir av och att vi kan få bjuda in till Rymdlekan nästa vår, säger Pamela Sjöstrand, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

Byggarbetena påbörjas under hösten 2024. Om arbetena går enligt plan är de båda lekplatserna klara våren 2025.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.