Helsingborg miljonsatsar på kulturen

Helsingborg ska bli en kulturstad för alla. I går antog staden ett nytt kulturpolitiskt program och redan nästa år går tio extra miljoner till kulturen. Pengarna ska ge helsingborgarna en starkare kulturskola, ett nytt bibliotek, ett förnyat Dunkers kulturhus och en filmsatsning.

– Helsingborg är en kulturstad oavsett konjunktur. När en stor del av landets kommuner genomför besparingar på kulturskolan och biblioteken går vi mot strömmen och satsar, säger Alexander Kolind (KD) ordförande i Helsingborgs kulturnämnd.

Alla helsingborgare ska ha tillgång till kultur

Alla helsingborgare, framför allt barn och unga, ska ha tillgång till kultur i sina liv. Det är ett av huvudspåren i Helsingborgs kulturpolitiska program för åren 2025–2028 som igår antogs av kommunfullmäktige. Det innebär bland annat satsningar på Helsingborgs kulturskola för att fler barn ska kunna uttrycka sig genom musik, konst och teater. Redan i nästa årsbudget får kulturskolan en extra miljon för att öka likvärdigheten och elevantalet.

Ett annat viktigt spår i kulturprogrammet är att Helsingborg ska vara en kraft att räkna med i utvecklingen av ett rikt skånskt kulturliv. Helsingborg etablerar sig nu som en skånsk filmstad, bland annat genom en ny filmproduktionsfond och genom att erbjuda filmskapare stöd och utveckling i bland annat industriområdet Gåsebäck.

Helsingborg går också mot strömmen genom att öppna nya områdesbibliotek. Ambitionen är två nya bibliotek inom programperioden. Ett av dem öppnar redan nästa år i stadsdelen Mariastaden.

– Det är unikt att Helsingborg inser värdet av lokala bibliotek. De fungerar som stadsdelens hjärta och skapar delaktighet och engagemang, men också trygghet och stabilitet, säger Karin Ahlstedt, bibliotekschef i Helsingborg.

Det nya kulturpolitiska programmet är väl förankrat i Helsingborgs kulturliv och bland  helsingborgarna. Kulturföreningar, kulturaktörer, studieförbund, och 4 000 vanliga helsingborgare och kulturintresserade skåningar har yttrat sig under den tio månader långa remissperioden.

Här är kultursatsningarna i Helsingborg nästa år

  • Från 1 januari 2025 är Dunkers kulturhus både museum och konsthall. För första gången på 20 år får Helsingborgs museum en egen plats att visa stadens konst- och kulturhistoriska samlingar.
  • Kulturhusets konsthallsdel får ett tydligare uppdrag att visa den mest intressanta samtida konsten.
  • Det nya bostadsområdet Östra Ramlösa är ett exempel på att offentlig konst är del i planeringsprocessen i Helsingborg. Konstnärerna Love Antell och Kristina Müntzing har varit involverade tidigt i arbetet.
  • Projekteringen startar för den stora om- och tillbyggnaden av Helsingborgs stadsbibliotek, en investering på nära 400 miljoner kronor. Nybygget ska stå klart 2028.
  • Helsingborg satsar nya miljoner på ett områdesbibliotek i stadens största stadsdel Mariastaden.
  • En miljon extra till Helsingborgs kulturskola för att öka likvärdigheten och elevantalet.
  • En ny filmproduktionsfond på fyra miljoner kronor ska främja Helsingborg som inspelningsplats.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.