Helsingborg har en plan för hur elen ska räcka längre

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Vi är den första staden i Sverige som har en sådan plan. Att vi behöver det beror på att finns brister i Sveriges eldistribution och att elbehovet väntas öka. Det finns därför risk för effektbrist när elanvändningen är hög.

Helsingborgs eleffektplan är klubbad i kommunfullmäktige i januari år och gäller för perioden 2022–2026. Ambitionen är att ta ett helhetsgrepp kring eleffektfrågan. Planen ska bidra till att säkerställa ett hållbart, säkert och effektivt elenergiutnyttjande.

Skåne har idag en eleffektbrist. Det innebär att efterfrågan på el är högre än tillgången. Det finns en brist på överföringsförmåga i ledningar från Sveriges stamnät.

Eleffektplanen redogör för 35 åtgärder som alla kan bidra till att lindra problematiken. Åtgärderna handlar bland annat om att främja fjärrvärme, kraftvärme, vindkraft och solceller samt planera för laddplatser där du kan ladda elfordon.

Här kan du läsa stadens eleffektplan i sin helhet (pdf 1,71 mb)

Stadens eleffektplan har tagits fram i samarbete mellan Helsingborgs stad och Öresundskraft.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.