Helsingborg lanserar digitalt stöd för barn och unga vid separationer

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Sedan 2021 har Helsingborg erbjudit digitalt anonymt stöd till par som valt att få skilda vägar (SES-samarbete efter skilsmässa). Nu är staden först i Sverige med att lansera ett verktyg anpassat för åldersgrupperna 6–8 år, 9–12 år och 13–17 år.

tecknade figurer

Verktyget heter SES Nxt och hjälper barn och unga att förstå och hantera känslor och upplevelser. Verktyget informerar om den unges rättigheter och ger konkreta tips och råd kring hur de kan hantera situationer som kan uppstå i samband med separation.

– Föräldrars separation är ofta en omvälvande upplevelse för barn och unga. Det kan vara svårt att prata med sina föräldrar om vad som händer, föräldrarna kanske är ledsna, arga och upprörda. SES Nxt ger barn och ungdomar en egen möjlighet att reflektera över vad som händer, veta vad de har rätt till att vara med och bestämma och att få konkreta tips om hur man kan hantera svårigheter som kan uppstå, säger Lisbeth Davidsson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Helsingborg.

Det digitala verktyget är gratis, anonymt och tillgängligt 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Användaren kan logga in på en surfplatta, en dator eller mobil. Den unge får egen inloggning och är inte beroende av att föräldrarna hjälper till.

– Vi vill använda oss mer av digitala verktyg för att öka tillgängligheten i tid och rum och nå många. Det känns bra att kunna erbjuda invånare, stora som små, i Helsingborg, Båstad, Höganäs, Klippan, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga , säger Lisbeth Davidsson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Helsingborg.

Om verktyget

SES samarbete efter skilsmässa, lanserades i sin svenska version av Helsingborg 2021. Verktyget är utvecklat av forskare vid Köpenhamns universitet och används nu i mer än 130 kommuner i Danmark, Sverige, Island och Finland.

När Helsingborg upphandlade SES 2020 var ett av kriterierna att vi också skulle kunna erbjuda stöd direkt till barn och unga. Nu är verktyget här, det första, unika verktyget som stöttar barn och unga att göra sin röst hörd, uttrycka sina tankar och bryta den tystnad som kan uppstå inom och runt familjen. SES Nxt finns tillgängligt på sesnxt.se.

För närvarande erbjuder staden följande verktyg inom ramen för samarbete efter skilsmässa:

  • SES (för föräldrar)
  • SES Mini (för de yngsta barnen, 3–5 år)
  • SES Nxt (för barn och unga, 6–8 år, 9–12 år och 13–17 år)

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.