Helsingborg tilldelas Inspira-priset för unik mötesplats för unga

Den 21 augusti hedrades Helsingborgs stad med Inspira-priset av Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Priset har tilldelats Helsingborg för den modiga satsningen att integrera gaming och fysisk aktivitet i den unika e-sport och träningsanläggningen Fuzed.

Fuzed

Mötesplatsen Fuzed är Sveriges första träningsanläggning för gamers, som sedan starten 2022 har fått stor uppmärksamhet och erkännande, bland annat genom utmärkelsen ”Årets Peppare”, på Idrottsgalan 2023.

Nu prisas mötesplatsen med Inspira-priset, för arbetet med att kombinera digitala och fysiska världar på ett engagerande sätt för barn och unga, samtidigt som verksamheten fungerar som en katalysator för samarbete mellan skolor, idrottsföreningar och andra samhällsaktörer.

– Verksamheten främjar en aktiv livsstil genom att erbjuda en plattform där fysisk aktivitet möter digitalt intresse, samtidigt som den bidrar till att bygga kunskap och insikter om hur man kan skapa en balanserad och hälsosam framtid för kommande generationer, säger Daniel Nilsson, Fritidschef i Helsingborgs stad.

Att bli medlem är gratis, och besökarna kommer både från Helsingborg och andra kommuner.

Om utmärkelsen

Priset Inspira är en hyllning till projekt, aktiviteter och verksamheter inom kultur- och fritidssektorn som banar väg för en främjande och hållbar samhällsutveckling. Det framhäver och premierar kommunala förvaltningar, deras chefer, medarbetare och politiker som på ett nyskapande, modigt och unikt sätt har utmärkt sig under det gångna året.

Därför får Helsingborgs stad priset

Priset, som består av skulpturen ”Vid sidan om segern”, av konstnären Samot Nosslin, delades ut under onsdagens ceremoni med följande motivering:

Årets Inspira-pris tilldelas Helsingborgs stad för deras banbrytande och visionära arbete med att integrera gaming och fysisk aktivitet i en unik träningsanläggning. Tillsammans med företaget Fuzed har Helsingborg skapat en innovativ mötesplats där ungdomars passion för e-sport kombineras med rörelseglädje och en hälsosam livsstil, vilket främjar både fysisk och psykisk hälsa i en tid då många unga tillbringar alltmer tid framför skärmar.

Mötesplatsen är ett föredömligt exempel på hur man kan angripa samtidens utmaningar genom att kombinera digitala och fysiska världar på ett sätt som engagerar och motiverar. Med sitt anpassningsbara LED-sportgolv och sin genomtänkta kostpolicy visar mötesplatsen att det är möjligt att skapa en stimulerande och hälsosam miljö som lockar tusentals unga från såväl Helsingborg som omkringliggande områden. Arbetet har inte bara fångat ungdomarnas intresse, utan har också blivit en katalysator för samarbete mellan skolor, idrottsföreningar och andra samhällsaktörer.

– Det är med stor glädje vi tilldelar Helsingborgs stad årets Inspira-pris för deras enastående insatser för att forma ett mer hälsosamt och engagerat samhälle, säger Mia Wallengren, styrelseordförande i Sveriges Fritid och Kulturchefsförening.

Om Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening

Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening är en organisation som förenar chefer och ledare inom kultur- och fritidssektorn i syfte att främja samverkan, kompetensutveckling och utbyte av goda exempel. Inspira-priset är en del av föreningens arbete för att lyfta fram och belöna innovativa och modiga initiativ inom sektorn.

Hitta till Fuzed

Mötesplatsen ligger på västra Berga, mellan Norrvalla idrottsplats och polishuset, på Rundgången 24.

Läs mer om Fuzed (fuzed.com)

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.