Hög smittspridning av covid-19 i Helsingborg – det här gäller

Smittspridningen av coronaviruset är fortsatt hög i Helsingborg. Därför måste vi alla fortsätta att ta gemensamt ansvar för att minska smittspridningen. Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om där är trångt. Handla ensam och vistas inte i butiker längre tid än du behöver. Använd munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid och använd även munskydd ifall du besöker vården.

Du kan hjälpa till att bromsa smittan genom att tvätta händerna regelbundet, avstå sociala sammanhang, undvika platser där det kan uppstå trängsel och stanna hemma om du känner dig sjuk.

Vi uppmanar samtliga invånare att ta rekommendationer och lagstiftning på största allvar. Det du väljer att göra nu kommer göra skillnad längre fram och kan ha stor betydelse för utvecklingen i Helsingborg.

Även om du inte är orolig för din hälsa kan du råka smitta någon som blir allvarligt sjuk. Vi måste hjälpas åt för att skydda varandra och för att sjukvården ska orka ta hand om dem som behöver vård.

Skolförlagd undervisning och distansundervisning kombineras

Från och med 25 januari till och med 1 april kommer årskurs 7-9 och gymnasieskolorna inom Helsingborgs stads skolor att bedriva undervisning i form av skolförlagd utbildning i kombination med fjärr- och distansundervisning utifrån respektive skolas förutsättningar och smittspridningen i samhället. Läs mer om hur Helsingborgs stads skolor hanterar coronapandemin.

Inomhusanläggningar öppnas upp för träning i föreningsverksamhet för barn och ungdomar

Detta gäller barn födda år 2005 eller senare. Anläggningarna fortsätter även att vara öppna för elitverksamhet. Läs mer om hur fritidsverksamheterna påverkas av corona.

Offentliga och privata sammankomster begränsas till åtta personer

Från och med söndag den 10 januari får inte fler än åtta personer samlas vid offentliga eller privata tillställningar. Det innebär en åttapersonersgräns vid till exempel en konsert, eller på privata sammankomster i festlokaler eller andra lokaler som hyrs ut. Lokaler som gallerior, butiker, gym och badhus ska garantera att varje besökare får tillgång till tio kvadratmeter för att hålla avstånd till andra. Detta ska dokumenteras för att visas vid inspektion. Det ska också finnas handdesinfektion eller möjlighet att tvätta händerna. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. Verksamheter som bryter mot den nya lagen kan straffas med vite eller nedstängning. De nya nationella råden finns tydligt beskrivna på krisinformation.se.

Använd munskydd i kollektivtrafiken och när du besöker sjukvården

Våren ut ska du använda munskydd om du besöker vården, exempelvis när du besöker en vårdcentral eller ett sjukhus.

Du som åker buss eller tåg mellan klockan 7–9 samt 16–18 på vardagar rekommenderas att använda munskydd eftersom det kan vara svårt att undvika trängsel ombord. Detta gäller dig som är i gymnasieåldern och äldre. Så här använder du munskydd.

Vaccin mot covid-19

Arbetet med vaccinering mot covid-19 pågår. Läs mer på 1177.se.

Lägergårdar och kallbadhus är stängda

Lägergårdar och kallbadhus håller stängt. Utomhusanläggningar som friidrottsbanan på Heden, fotbollsplaner, utegym med mera är fortsatt öppna. Allmänhetens åkning på Olympiarinken är inställd.

Läs mer om hur stadens fritidsverksamheter påverkas av coronarestriktionerna.

Dunkers kulturhus har stängt för besökare fram till den 24 januari och Helsingborgs bibliotek anpassar sin verksamhet på grund av pandemin. Läs mer om bibliotekens anpassningar. Fredriksdals museer och trädgårdar håller öppet varje dag klockan 10 till 16. Samtliga byggnader är dock stängda.

Kontaktcenter har stängt för fysiska besök. Du kan nå kommunvägledare och rådgivare på 042-10 50 00, kontaktcenter@helsingborg.se, chatt eller våra sociala medier.

UDs avrådan förlängs

Regeringen förlänger avrådan från icke nödvändiga resor till länder utanför EU till den 15 april. Läs mer på UDs webbplats.

Inreseförbud från Storbritannien och Danmark

Regeringen införde inreseförbud mot Storbritannien och Danmark måndagen den 22 december. Resenärer som färdas med färja från Danmark till Helsingborg blir kontrollerade av polis vid gränsen. Svenska medborgare samt de som bor eller jobbar i Sverige är fortfarande välkomna in i landet. Du som resenär måste kunna bevisa att du bor eller jobbar i Sverige om du inte är svensk medborgare.

Regeringen har även gått ut med en avrådan från icke-nödvändiga resor till Storbritannien. De har dock inte utfärdat en liknande avrådan för Danmark.

Läs mer om inreseförbudet på krisinformation.se

Testa dig vid symptom som kan vara covid-19

För att hindra smittspridningen är det viktigt att testa sig för covid-19 vid symptom.  Även den som bor med en person som har covid-19 testa dig, även om du inte har några symtom. Det är en rekommendation som nu införs i Skåne, tack vare att testkapaciteten har ökat betydligt och det nu går snabbt att få tillgång till ett självtest. Smittspårarna ringer upp alla som har testat positivt för covid-19 och hjälper dem att kartlägga sina kontakter. Det är sedan den smittade själv som informerar dem de kan ha smittat. Du ska dock bara testa dig om du har symptom. Du kan beställa ett självtest via, som en frisk person får hämta ut på apoteket. Läs mer om tester på 1177.se.

Du kan också göra ett självtest för covid-19 i bilen. Provtagningsplatserna för detta i Helsingborg är Pixlapiren, Atlantgatan 1 och vid nya vattentornet vid Österleden 101. Läs mer om Region Skånes provtagningsplatser.

Vi håller ut för att kunna komma tillbaka

Vi vet att du är trött. Vi vet att du vet. Men nu måste vi hålla i och hålla ut för att skydda oss själva och varandra.

Kontakta kommunen — En väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.

Öppettider

  • Måndag-onsdag 08:00-17:00
  • Torsdag 08:00-18:00
  • Fredag 08:00-17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare

Starta chatt chevron_right

Mejla

Få svar inom 24 timmar kontaktcenter@helsingborg.se

Skicka mejl chevron_right

Besök

På grund av covid-19 har vår lokal på Stortorget 17 stängt för besök

Visa karta chevron_right

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00

Ring chevron_right