Nu söker vi fler gode män

Det finns 600 gode män i Helsingborg, men det behövs ännu fler. Som god man gör du en viktig samhällsinsats och en ovärderlig skillnad i en annan människas liv. Är det dig vi söker?

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Det finns många människor som inte klarar sin vardag på egen hand. Demens kan göra det svårt att betala räkningar, en funktionsnedsättning kan göra det svårt att förklara vad man behöver från vårdcentralen och ett spelmissbruk kan göra att man prioriterar sin budget helt snett.

Då kan man få en god man.

– Vi har många personer i kö som väntar på att få en god man. De har svårt att klara sin vardag och vi som samhälle har ett ansvar att hjälpa dem, säger Mariette Denckert, tillförordnad överförmyndarchef på Helsingborgs stad.

Nästan alla kan bli god man

En god man är en helt vanlig privatperson som hjälper till med saker som de flesta människor klarar på egen hand. Det handlar ofta om att ta hand om ekonomin och att sköta kontakter med myndigheter. Men det kan också handla om att hjälpa till så att personen får en fungerande fritid.

De flesta har precis de kunskaper och egenskaper som krävs för att bli god man. Har du hyfsad koll på hur samhället fungerar, sköter din egen ekonomi och är bra på svenska, då är du förmodligen helt rätt person.

– Vi letar efter personer som kan tänka sig att lägga några timmar i månaden. Du gör en stor och viktig samhällsinsats, säger Mariette Denckert.

Som god man får du utbildning och arvode. Du väljer själv om du vill hjälpa en eller flera personer. Du bestämmer själv vem du hjälper.

Eva har har boxhandskar och håller om Lena.
Lena (till höger) har varit god man åt Eva i 30 år. Som god man hjälper hon bland annat till med att teckna träningskort.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.