Nu surras det kring Rådhuset – i en av de gamla terrasserna finns det numera en bikupa

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Rådhuset i Helsingborgs stad har nyligen skaffat en bikupa och här bor nu cirka 20 000 bin. Det är ett sätt för staden att bidra till att gynna den biologiska mångfalden och ta hand om bina.

Bikupan står i vad som en gång var den gamla polisstationens rastgård, en terrass på östra sidan av Rådhuset mot Stallgatan. Biodlare Stefan Almström från Fredriksdals Trädgårdar kommer ta hand om bikupan.

– Det kan verka vara ett jippo med en bikupa på Rådhuset, men framförallt är det en stor nytta med det. Helsingborgs stad vill vara med och gynna den biologiska mångfalden. Men det är klart att det också är kul. Och bina är en värdemätare för tillståndet i stadsmiljön. Biologisk mångfald tjänar vi alla på säger Thomas Fritz, enhetschef på Rådhuset.

Staden jobbar på olika sätt med biologisk mångfald, läs om arbetet med utveckla och skydda naturmiljöer. 

Bikupan är tänkt att vara i Rådhuset tillsvidare under förutsättning att bina trivs och mår bra. Kupan förväntas inledningsvis producera cirka 30–40 kilo honung under en säsong.

–Honungen kommer så småningom att säljas men det är ännu inte riktigt klart hur eller när, säger Thomas Fritz.

Helsingborgs stad var Sveriges bivänligaste stad 2020 och 2021. Utmärkelsen delas ut av Naturskyddsföreningen till de kommuner som är bäst på att ta hand om vilda bin och andra pollinatörer.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.