Rydebäck får en egen tyfon för varningsmeddelanden

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Den 13 juni kommer du för första gången att kunna höra den tyfon, mer känd som ”Hesa Fredrik”, som installerats i Rydebäck. Den är en del av det varningssystem Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Vanligtvis förmedlas VMA via radio och tv samt numera även via webben (Krisinformation.se), appen SR Play samt sms till mobiler (om den används i det drabbade området) och talmeddelande till fasta telefoner i det drabbade området.

Men vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande.

Utomhusvarningssystemet kan användas för beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig. Utomhussignalerna testas den första helgfria måndagen var tredje månad (mars, juni, september och december). Och i juni 2022 är just 13 juni den första helgfria måndagen eftersom det är nationaldag måndagen innan.

Så låter signalen Hesa Fredrik

Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter.

Om larmet går

Om du nås av ett VMA ska du följa de uppmaningar som ges. Följ också händelsen i Sveriges Radio P4 eller på Krisinformation.se. Ring 113 13 (SOS Alarms informationsnummer) om du har frågor eller vill veta mer.

Du kan läsa med om VMA på msb.se.

Mer om stadens krisinformation.