Rydebäck får en egen tyfon för varningsmeddelanden

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Den 13 juni kommer du för första gången att kunna höra den tyfon, mer känd som ”Hesa Fredrik”, som installerats i Rydebäck. Den är en del av det varningssystem Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Vanligtvis förmedlas VMA via radio och tv samt numera även via webben (Krisinformation.se), appen SR Play samt sms till mobiler (om den används i det drabbade området) och talmeddelande till fasta telefoner i det drabbade området.

Men vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande.

Utomhusvarningssystemet kan användas för beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig. Utomhussignalerna testas den första helgfria måndagen var tredje månad (mars, juni, september och december). Och i juni 2022 är just 13 juni den första helgfria måndagen eftersom det är nationaldag måndagen innan.

Så låter signalen Hesa Fredrik

Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter.

Om larmet går

Om du nås av ett VMA ska du följa de uppmaningar som ges. Följ också händelsen i Sveriges Radio P4 eller på Krisinformation.se. Ring 113 13 (SOS Alarms informationsnummer) om du har frågor eller vill veta mer.

Du kan läsa med om VMA på msb.se.

Mer om stadens krisinformation.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.