Så kan du förbereda dig för kris och krig

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Vad gör du om strömmen går? Det är bra att förbereda dig för att en kris kan uppstå och ha hemberedskap. Det innebär att se till att du kan klara dig utan hjälp från samhället under en vecka.

Foto Melker Dahlstrand, myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Foto Melker Dahlstrand, myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Under konferensen Folk och försvar i början av januari, så pratade både ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin och överbefälhavaren, Micael Bydén om att vi måste förbereda oss mentalt för krig. Detta har uppmärksammats i media och kan skapa en del frågor. Risken för att Sverige ska anfallas med vapen är liten men båda menar att det däremot är viktigt vi lär oss mer om Sveriges försvar och hur vi kan hjälpa till vid kriser och krig.

Helsingborgs stad ansvarar alltid för att kommunala uppdrag som vård och äldre omsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar. Som privatperson har du också ett ansvar för att klara en besvärlig situation. Om det uppstår en samhällsstörning kommer hjälpen först att gå till de som mest behöver den. De flesta måste vara beredda på att klara sig själva en tid.

Stadens säkerhetsstrateg tipsar

Jakob Jansson jobbar som säkerhetsstrateg i Helsingborgs stad och är en av flera som arbetar med att förbereda staden och alla som bor där för att klara av en kris eller ett krig. Han tipsar om hur du som helsingborgare kan förbereda dig.

– Jag tycker att en bra start kan vara att ställa två frågor till dig själv. Vad behöver du och din familj för att klara er i en vecka utan stöd av samhället om el, vatten, värme, telefon och internet inte fungerar. Det leder förhoppningsvis till att du känner dig tryggare och att samhället kan använda sina resurser till de som behöver det bättre. Fundera också kring vad du kan göra för att stötta andra människor i din närhet om det blir kris eller krig. Det kan vara att börja prata med dina grannar om hur ni kan stötta varandra i kris eller krig. Det skapar en ökad trygghet och kostar inget. Erfarenheter från bland annat Ukraina visar att de som hjälps åt känner sig tryggare och klarar sig bättre. Din granne har kanske en batteridriven radio och du har ett campingkök.

Tycker du att alla helsingborgare nu ska köpa vattendunkar, campingkök och bunkra konserver?

– Det är svårt att ge generella råd då alla har olika förutsättningar. Vi bor på olika sätt, vissa bor själv och andra bor med många. Vi har även olika ekonomiska förutsättningar och framför allt kan behoven skilja sig åt.

Det kan vara klokt att fundera på hur just du hanterar de grundläggande behoven av värme, vatten, hur du får information och hur du kan ha kontakt med andra. Det är även viktigt att fundera på om du har några speciella behov. Det kan till exempel vara att du behöver en speciell medicin, att du har svårt att gå i trappor om hissen inte fungerar eller om du behöver ha lite kontanter hemma.

– Jag tycker att det bästa är att fundera på vad du redan har och som du kan använda. Om du har lite extra filtar och täcken så behöver du kanske inte köpa sovsäckar. Det är bättre att kunna laga mat på en grill än att ha ett campingkök som du inte vet hur du ska använda. Du kanske kan se till att ha lite extra av matvaror med lång hållbarhet hemma som du ändå använder eller lite extra värmeljus.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Se tips här på Youtube hur du kan förbereda dig för ett vattenavbrott. 

Just nu är vi inne i den fattigaste av årets månader. Vad har du för tips till dem som inte har råd att ha en bra hemberedskap?

– Var och en måste skapa den hemberedskap som är möjlig utifrån sina förutsättningar. Jag tycker att du ska se hemberedskap som ett långsiktigt arbete. Att köpa mat för en familj på fyra personer som ska räcka i en vecka kan kosta flera 1000 kronor.  Men om du tänker att du varje månad försöker se till att lägga undan mat för en dag så klarar du och din familj dig i en vecka, även om du inte lyckas varje månad. Du kan köpa vattendunkar för flera hundra kronor men det fungerar lika bra med några PET-flaskor. Det kan även vara så att du har resurser hemma som du inte tänkt på. Till exempel även om mobilnätet ligger nere så kan du använda ficklampan i din telefon eller att du kan lyssna på radion i bilen. Om du har lite tid på dig så kan du hitta en del saker på loppis eller köpa begagnat.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.