Sök till Visionsfonden – fokus på trygghet och äldre

Den 26 augusti öppnar Visionsfonden för höstens ansökningar. Den här gången är det särskilt fokus på idéer som handlar dels om trygghet, dels om tjänster för stadens äldre. Du kan ansöka senast 24 september.

En man står framför en vit vägg, med en hög växt till vänster om sig. Han gestikulerar och pratar.

Är du minst 18 år och har en idé som skulle kunna gagna helsingborgarna? I så fall kan du ansöka till Visionsfonden. Ditt projekt kan få 100 000 kronor.

I höstens omgång letar fonden särskilt efter idéer som handlar om trygghet och tjänster för stadens äldre. Det är två utmaningar som knyter an till Helsingborgs stads vision för 2035.

– Som stad sitter vi säkert på en del lösningar, men vi behöver också hjälp från allmänheten, säger Johanna Nyström, processledare för Visionsfonden på Helsingborgs stad.

Trygghet och säkerhet

Helsingborgarna känner sig otryggare i det offentliga rummet än vad invånare i jämförbara städer gör. En anledning kan vara att tilliten mellan helsingborgarna är lägre. Forskning visar att tryggheten tydligt påverkas av den tillit, gemenskap och samhörighet människor känner till och med andra invånare i det egna bostadsområdet.

– Här behöver staden hitta svar på hur vi skapar trygga stadsmiljöer och gör det möjligt att känna gemenskap i stadsdelarna, säger Johanna Nyström.

Det kan också handla om att få fler i utbildning och arbete, att skapa en lugnare trafikmiljö och en tryggare kollektivtrafik.

Tjänster för äldre

Andelen helsingborgare som är över 80 år förväntas öka med cirka 40 procent fram till 2030. De nya generationerna äldre har andra förväntningar på staden än vad tidigare generationer haft.

– Antalet äldre blir fler och de ställer också högre krav på staden. Alla vill inte ha pannbiff till lunch och spela bingo på eftermiddagarna. Vi behöver hitta lösningar som gör det både tryggt och skönt att bli äldre i Helsingborg, säger Johanna Nyström.

Här kan det handla om digitala lösningar, smarta boendelösningar, mobilitet och fritid. Vilka smarta boendelösningar bidrar till ökad trygghet och ökad livskvalitet?

Ansök mellan 26 augusti och 24 september

Höstens ansökningsomgång är öppen mellan 26 augusti och 24 september 2024. Om du är ovan vid att söka medel ur en fond eller känner dig osäker på hur man driver projekt finns det hjälp att få.

Under hösten finns det fyra drop in-tillfällen där du kan dyka upp och få coachning av Visionsfonden.

– Jag kan verkligen rekommendera att komma på ett av våra coachningstillfällen. Se oss som ett bollplank som kan peppa och stötta, säger Johanna Nyström.

Du hittar mer information om Visisonfonden på Visisonfondens sida.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.