Stadens ordningsvakter utbildades i att hantera svåra situationer

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Stadens ordningsvakter fick nyligen utbildning i vad de ska göra vid så kallat pågående dödligt våld.

Ordningsvakter från nordvästra Skånes fick under januari och februari utbildning i vad de ska göra i samband med ett eventuellt attentat. Ordningsvaktssamordnare vid polisen i nordvästra Skåne, Jens Löfmark var mycket nöjd med dagarna.

– Just dessa kunskaper har också efterfrågats när jag skickat ut frågan om vad som efterfrågas kunskapsmässigt. Vi har ett fantastiskt bra samarbete mellan polisen och våra ordningsvakter i nordvästra Skåne, berättar Jens Löfmark.

Jens Löfmark är ordningsvaktssamordnare vid polisen i nordvästra Skåne.

Utbildningen leddes av Tomas Koppelman Hellgren, regional insatsledare vid polisen i Stockholm som bland annat arbetat med säkerheten under kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop 2010. Under utbildningen lärde han ut vad som förväntas av ordningsvakterna då de kan vara de första på plats och de första att ingripa vid en akut händelse. Utbildningen innefattade så väl föreläsningar och filmer som grupparbete.

– Det handlar om vad som är bästa sättet att agera och förstå hur vi på polisen agerar i samband med exempelvis ett terrorattentat, men även vid en situation med pågående dödligt våld. Helt enkelt den mentala beredskapen om vad som förväntas vid en uppkommen händelse, säger Tomas Koppelman Hellgren.

Polisen Tomas Koppelman Hellgren var insatsledare i samband med terrordådet på Drottninggatan 2017 och ledde utbildningen för ordningsvakterna.

Fått utbildning i lågaffektivt bemötande

Ordningsvakterna i stadens LOV3-områden i centrum och på söder har även under hösten fått utbildning om så kallad otillåten påverkan samt lågaffektivt bemötande där Jonas Berg, säkerhetschef på Helsingborgs stad, tillsammans med ordningsvaktssamordnarna från polisen, Jens Löfmark och Patrik Jönsson, höll i utbildningen.

– Vi ser att ordningsvakterna ibland utsätts för hotfulla situationer där personer försöker hindra dem från att göra sitt jobb, det vill säga otillåten påverkan, och det är viktigt att de har kunskap att kunna bemöta detta på rätt sätt, framför allt ur ett arbetsmiljöperspektiv, säger stadens säkerhetschef Jonas Berg.

Vill utrusta ordningsvakter med kamera

Med syftet att förebygga hot och våld för stadens ordningsvakter i områdena centrum och söder kommer Helsingborgs stad undersöka möjligheten att utrusta ordningsvakterna med kroppsburen kamera. Lasse, från företaget Bevakningsgruppen, har jobbat som ordningsvakt i 25 år och säger:

– Vi ställs inför så mycket mer än rena ordningsstörningar. Jag ser stadens ordningsvakter som ambassadörer för staden och man skall kunna komma till oss om man upplever otrygghet.

Mer om hur Helsingborgs stads ordningsvakter verkar och i vilka områden du kan träffa på dem kan du läsa om här.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.