Stora utmaningar med att renovera Rådhuset men nu är det klart

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Har du lagt märke till att byggnadsställningarna är borta vid Rådhuset? Rådhusrenoveringen är klar efter cirka ett och ett halvt år. Följ med på guidad visning och se hur fint det blivit.

– Att renovera Rådhuset tog längre tid än planerat, säger Carina Persson projektledare på fastighetsförvaltningen Helsingborgs stad. Det var mycket mer skador på fasadstenen än vi trodde. Nästan all fasadsten har murats om. Takplåten har bytts och så har det lagts nytt golv på altanen på grund av läckage. Det lilla södra tornet vid runda rummet var sprucket, så det har rivits ner i sin helhet och murats om.

Exempel på hur Rådhuset har renoverats:

  • Stabiliteten i rådhustornet var osäker efter drygt 120–130 år. De inmurade upplagen och järnkonstruktionerna på varje våning i tornet hade börjat rosta och ruttna. De behövdes friläggas och repareras för att sedan muras in igen. Dessa konstruktioner håller ihop väggarna så att de inte faller utåt. Det är mycket vindtryck och vindsug på fasaderna så högt upp.
  • Det yttersta murverket (fasadteglet) lossnade från sitt underlag, så detta har fått muras om och muras fast.
  • Koppartaket är bytt eftersom det gamla var skadat.
  • Det har gjorts en hel del reparationer på urverket, utsmyckningar, natursten, golvet på altanen, målningsarbete med mera.

Stora utmaningar med att renovera

– Det har krävts mycket hantverkskunnande. Oerhört skickliga murare och en engagerad, kunnig arbetsledning har jobbat med renoveringen, säger Carina Persson projektledare på fastighetsförvaltningen Helsingborgs stad.

Rådhuset är ett byggnadsminne. Det innebär att alla underhålls- och ombyggnadsåtgärder ska rapporteras av en antikvarie och godkännas av Länsstyrelsen. Allt ska muras med rätt typ av bruk och rätt färgmaterial ska användas. Dekorlister av natursten har fått fästas in på nytt. Det har använts en hel del rostfria infästningsdetaljer eftersom murverket utsätts för extra stor belastning med salt i det havsnära, blåsiga läget. Det är dessutom en mycket kall och blåsig arbetsplats.

– Det har varit lite klurigt att hitta lämpligt ersättningstegel till fasaden, säger Carina Persson. Entreprenören har rensat och återbrukat cirka 60 procent av de befintliga tegelstenarna. Antikvarien hittade en liknande tegelsten från Tyskland. Den hade liknande kulör, hade samma mått och har frostgaranti. Staden har köpt in extra sten som nu ligger på lager ifall Rådhusets fasad behöver renoveras i framtiden.

Det var mycket utmanande att bygga en fasadställning för tornet, det var endast sidan mot väster som kunde stå på marken. För de andra tre sidorna fick man bygga förstärkningar inne på vinden. En del av dessa är kvar på vinden om det skulle behövas i framtiden.

Hittade två tidskapslar

– Något tidsmeddelande från när Rådhuset byggdes hittades inte, säger Carina Persson. Men däremot en tidkapsel från 1994, när taket lades om förra gången, samt en från 1971, när taket på lilltornet lades om. I tidskapseln fanns listor på dem som jobbade vid bygget, någon dagstidning och lite mynt. Vi har också lagt till en ny tidskapsel med foton från renoveringsarbetet, vad vi har gjort samt en Helsingborgs dagblad.

Titta hur fint det har blivit

Du har möjlighet att följa med på guidad tur och se hur fint det blivit i Rådhuset efter renoveringen. Här kan du se när det är öppet rådhus och följa med på guidad tur. 

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.